България е от малкото европейски страни, в чийто План за

...
България е от малкото европейски страни, в чийто План за
Коментари Харесай

Мястото на културата в Плана за възстановяване и устойчивост на България

България е от дребното европейски страни, в чийто План за възобновяване и резистентност участва и културата . Заслуга за това значително има инициативната група, работила по правенето му в тази част.

Сферата на културата намира място и е показана в три посоки на европейския документ, които обгръщат:

• Култура и креативен промишлености : създаване на приобщаваща, интензивно включена в европейските културни процеси и устойчива екосистема;

• Дигитализация на движими културни полезности : музейни, библиотечни, аудиовизуални и архивни фондове;

• Инфраструктура, обвързвана с културата .

Екосистемата за поддръжка на културните и креативен промишлености, вписана в Плана за възобновяване, има четири посоки: окуражаване на интернационалното съдействие ; поддръжка за развиване на достъпа до културни артикули на публиките в дребните обитаеми места; скица за общински културни политики и стратегия за образование и създаване на потенциал на разнообразни типове организации – културната администрация и операторите в бранша.

Първата стъпка, която би трябвало да се предприеме, преди да бъдат разпределени каквито и да било средства, това включва и безвъзмездната финансова помощ, е да бъде реализирана обща визия на основата на споделени полезности за развиване на културния бранш . Основен приоритет в тази визия е реформирането на обществените разноски за културни и креативен промишлености в Национален фонд „ Култура “ .

В „ Какво се случва “ част от хората, взели участие в инициативната работна група – Яна Генова, Мира Сталева и Малина Едрева , се сплотиха към концепцията, че би трябвало да бъде реализирана бистрота във връзка с това какво се цели с този проект . Тоест до каква степен принципала, в тази ситуация Министерството на културата и Фонд „ Култура “, като негов главен инструмент, разпознават упоритостите на Плана за възобновяване и задачите, които са заложени в бранш „ Култура “, като лични. Те показаха, че за използването на Плана е нужен и разговор сред институциите, които го управляват, и инициативната работна група.

Какви средства ще бъдат отпуснати в бранш „ Култура “ и направен ли е механизъм за разпределението им е въпрос, чийто отговор групата към момента чака от страна на Министерството на културата.

Подробностите чуйте в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР