Българите масово не са съгласни с почти всички действия досега

...
Българите масово не са съгласни с почти всички действия досега
Коментари Харесай

Българите за ЕС и Украйна: "Против" оръжие, пари, бежанци, интеграция, санкции...

Българите всеобщо не са съгласни с съвсем всички дейности до момента на Европейският съюз след съветската експанзия против Украйна, доверието им към държавното управление и Народното събрание в София е рухнало до под 15%, само че пък много от тях желаят да има единна външна политика на Европейски Съюз и по-добра съгласуваност в покупката на военно съоръжение, което другояче се взема решение и управлява в България точно от тези две институции.

Те не желаят Европейски Съюз да финансира пазаруването и доставката на военно съоръжение за Украйна и са на предпоследно място в Европейски Съюз по утвърждение за налагането на стопански наказания за Русия. Скептични са и за това Украйна да получава финансова помощ просто, с цел да действат страната и обществото ѝ, както и не имат вяра, че тя би трябвало да получи статут на страна претендент за еврочленство.

В същото време българите слагат интернационалното състояние на трето място по значимост измежду проблемите пред страната (15%), след покачващите се цени, инфлацията и разноските за живот (60%) и икономическата обстановка (31%).

Това демонстрира изследване на Евробарометър, което в България е извършено измежду 1028 души сред 31 май и 18 юни от Kantar TNS BBSS. Интервютата в страната са извършени сред служебния кабинет и новото държавно управление, което постави клетва на 6 юни.

Подкрепа за обща политика за сигурност и защита

От разбора на данните се вижда, че болшинството от хората във всяка страна членка поддържат общата политика за защита и сигурност сред страните от Европейски Съюз, като поддръжката варира от 92% в Люксембург, 89% в Литва и 85% в Белгия и Кипър до 56% в Австрия, 65% в Малта и 66% в България.

В съпоставяне със зимата на 2022-2023 година утвърждението по този въпрос се е нараснало в 16 страни (в съпоставяне с 10 през зимата), в това число Люксембург (92%, +9 процентни пункта), Португалия (78%, + 6 п.п.), Швеция (72%, +6 п.п.) и Румъния (68%, +6 п.п.).

Намаляло е в осем страни, измежду които Малта (65%, -10 процентни пункта), Кипър (85%, -5 процентни пункта) и Полша (76%, -5 процентни пункта).

Няма смяна в мнението на интервюираните в Унгария, Естония и България.

 Българите за Европейски Съюз и Украйна:
© audiovisual.ec.europa

Отбрана и сигурност в подтекста на съветската инвазия

Осем от всеки 10 европейци (80%, -2 п.п. по отношение на зимата на 2022-2023 г.) са на мнение, че съдействието по въпросите на защитата на равнище Европейски Съюз би трябвало да се ускори, и съвсем толкоз (77%, -3 п.п.) мислят, че покупката на военно съоръжение от страните членки би трябвало да бъде по-добре координирана.

Повече от две трети (69%, без промяна) поддържат концепцията, че Европейски Съюз би трябвало да ускори потенциала си за произвеждане на военно съоръжение, до момента в който две трети са съгласни, че би трябвало да се изразходват повече пари за защита в Европейски Съюз (66%, -2 процентни пункта).

В България:

 Българите за Европейски Съюз и Украйна:
© audiovisual.ec.europa

Задоволство от отговора на нашествието

Повече от половината жители на Европейски Съюз са удовлетворени от отговора на съюза и националните държавни управления на съветското навлизане в Украйна.

Одобрението за редица дейности, подхванати в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, остава доста високо, макар лекия спад по отношение на зимата на 2022-2023 година

Почти девет от 10 (88%, -3 п.п.) са съгласни с даването на филантропична поддръжка на хората, наранени от войната. Почти толкоз (86%, -2 п.п.) утвърждават приемането в Европейски Съюз на хора, бягащи от войната.

Три четвърти от интервюираните поддържат даването на финансова поддръжка на Украйна (75%, -2 п.п.).

Повече от седем на 10 европейци (72%, -2 п.п.) са съгласни с налагането на стопански наказания на съветското държавно управление, компании и физически лица.

Две трети (66%, -1 п.п.) утвърждават възбраната на съветски държавни медии като " Спутник " и " Русия през днешния ден " да излъчват в Европейски Съюз.

Почти две трети (64%, -1 п.п.) са съгласни с финансирането на покупката и доставката на военно съоръжение за Украйна.

България заема последна или предпоследна позиция по всички тези индикатори, както може да се види от графиките.

Предоставяне на филантропична поддръжка:

 Европейски Съюз предприе серия от ограничения в отговор на съветската инвазия в Украйна. До каква степен сте съгласни или не с всяко от подхванатите дейности? <br> <br> Предоставяне на филантропична поддръжка на засегнатите от войната хора.
© Евроберометър

Европейски Съюз предприе серия от ограничения в отговор на съветската инвазия в Украйна. До каква степен сте съгласни или не с всяко от подхванатите дейности?

Предоставяне на филантропична поддръжка на засегнатите от войната хора.

Приемане в Европейски Съюз на хора, бягащи от войната:

 Приемане в Европейски Съюз на хора, бягащи от войната.
© Евроберометър

Приемане в Европейски Съюз на хора, бягащи от войната.

Налагане на стопански наказания на съветското държавно управление, компании и човеци:

 Налагане на стопански наказания на съветското държавно управление, компании и човеци.
© Евроберометър

Налагане на стопански наказания на съветското държавно управление, компании и човеци.

Предоставяне на финансова поддръжка за Украйна:

 Предоставяне на финансова поддръжка за Украйна.
© Евроберометър

Предоставяне на финансова поддръжка за Украйна.

Забрана на държавни медии като " Спутник " и " Русия през днешния ден " да излъчват в Европейски Съюз:

 Забрана на държавни медии като
© Евроберометър

Забрана на държавни медии като " Спутник " и " Русия през днешния ден " да излъчват в Европейски Съюз.

Финансиране от Европейски Съюз на покупката и доставката на военно съоръжение за Украйна:

 Финансиране на покупката и доставката на военно съоръжение за Украйна.
© Евроберометър

Финансиране на покупката и доставката на военно съоръжение за Украйна.

Подкрепа за евроинтеграцията на Украйна

Почти две трети (64%) показват утвърждение за това Европейски Съюз да даде на Украйна статут на претендент за участие, като 27% споделят, че са " изцяло съгласни ". Повече от една четвърт (28%) не са съгласни, а 8% декларират, че не знаят.

Мнозинството в 25 страни утвърждават това, макар че съотношението варира от 90% в Португалия, 85% в Швеция и 84% в Литва до 42% в България (срещу 37% несъгласни), 47% в Австрия ( против 46% несъгласни) и 47% в Кипър (срещу 39% несъгласни).

България е последна по утвърждение за тази концепция и първа по % на далите отговор " Не знам " - 21 на 100.

 До каква степен сте съгласни или не с даването на статут на претендент за евентуален член на Европейски Съюз на Украйна?
© Евроберометър

До каква степен сте съгласни или не с даването на статут на претендент за евентуален член на Европейски Съюз на Украйна?

Енергийна сигурност

Анкетираните са питани и доколко са съгласни или не с няколко евентуални насоки за енергийните политики на Европейски Съюз. Във всеки случай повече от три четвърти са съгласни и повече от една трета са изцяло съгласни.

Повече от осем на всеки 10 (85%, -1 процентен пункт по отношение на зимата 2022-2023 г.) мислят, че Европейски Съюз би трябвало да влага мощно във възобновими енергийни източници , като вятърна и слънчева сила. В България 72% споделят това мнение.

 До каква степен сте съгласни или не със следното изказване? Европейски Съюз би трябвало да влага мощно във възобновими енергийни източници, като вятърна и слънчева сила.
© Евробарометър

До каква степен сте съгласни или не със следното изказване? Европейски Съюз би трябвало да влага мощно във възобновими енергийни източници, като вятърна и слънчева сила.

Почти толкоз (82%, -3 п.п.) споделят концепцията, че повишението на енергийната успеваемост на постройките, превоза и стоките ще ни направи по-малко подвластни от производителите на сила отвън Европейски Съюз (77% в България).

Същият % (82%, -2 п.п.) мислят, че Европейски Съюз би трябвало да понижи зависимостта си от съветски енергийни източници допустимо най-скоро (62% в България, която е на предпоследно място).

 До каква степен сте съгласни или не със следното изказване? Европейски Съюз би трябвало да понижи зависимостта си от съветски енергийни източници допустимо най-скоро.
© Евробарометър

До каква степен сте съгласни или не със следното изказване? Европейски Съюз би трябвало да понижи зависимостта си от съветски енергийни източници допустимо най-скоро.

Малко над осем от 10 (81%, -3 п.п.) се съгласяват, че намаляването на вноса на петрол и газ и вложението във възобновима сила е значимо за цялостната сигурност . В България по този метод мислят 63% от интервюираните.

Осем от 10 (80%, -2 п.п.) поддържат изказванието, че страните членки на Европейски Съюз би трябвало взаимно да купуват сила от други страни , с цел да получат по-добра цена (66% в България).

 Българите са последни в Европейски Съюз по поддръжка за икономическите наказания против Русия Българите са последни в Европейски Съюз по поддръжка за икономическите наказания против Русия

Почти осем от всеки 10 интервюирани (79%, -1 п.п.) мислят, че в дълготраен проект възобновимата сила може да ограничи цената , която заплащат за потреблението на сила (68% в България).

И най-после, повече от три четвърти от респондентите неотдавна са подхванали дейности за понижаване на личното си ползване на сила или възнамеряват да го създадат в близко бъдеще (78%, -3 п.п. от зимата на 2022-2023 г.). В България това декларират 56 на 100 и страната е на последно място по този индикатор.

 До каква степен сте съгласни или не със следното изказване? Наскоро сте подхванали дейности за понижаване на личното си ползване на сила или планирате да го извършите в близко бъдеще.
© Евробарометър

До каква степен сте съгласни или не със следното изказване? Наскоро сте подхванали дейности за понижаване на личното си ползване на сила или планирате да го извършите в близко бъдеще.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР