Българите гласуваха в неделя за трети път тази година, надявайки

...
Българите гласуваха в неделя за трети път тази година, надявайки
Коментари Харесай

"Франс прес": Трети за година избори в България с надежда най-накрая да има редовно правителство



Българите гласоподаваха в неделя за трети път тази година, надявайки се последните общи избори най-сетне да основат държавно управление, което да се бори с най-смъртоносната вълна от ковид в страната, написа „ Франс прес “.

Масовите митинги против корупцията предходната година подкопаха поддръжката за консерватора Бойко Борисов, който дълго време оглавяваше бедната балканска нация с най-ниския % на имунизация против Covid в Европейски Съюз и един от най-високите равнища на смъртност от пандемия в света, разяснява организацията.

„ Пожелавам си този път изборите да са сполучливи, с цел да имаме ново държавно управление за по-добър живот “, споделя 73-годишната пенсионерка Станка Ленкова в изборна секция в покрайнините на София.

Избирателните секции би трябвало да затворят в 20:00 (18:00 GMT), когато се чака да бъдат оповестени първите резултати от екзитпол.

Избирателната интензивност в 16:00 часа доближи малко повече от 25 %, съгласно Избирателната комисия, спрямо към 27 % в този час по време на последните избори през юли.



Мнозина споделиха, че са обезсърчени от неуспеха на партиите да основат работеща коалиция, откакто гласуванията през април и юли сътвориха раздробени парламенти.

" Чувство за безпорядък " -

Анализаторите обявиха, че чакат партиите да се опитат интензивно да образуват държавно управление, с цел да сложат завършек на най-тежката политическа рецесия от рухването на комунизма, като акцентират нуждата от справяне с вилнеещата пандемия.

Временната администрация не съумя да наложи по-строги ограничения и да спре повишаването на нови инфекции и смъртни случаи, написа „ Франс прес “.

Само 23 % от 6,9 милиона души в България са изцяло имунизирани, до момента в който към 200 души в последно време умират всеки ден в лечебни заведения с дребен личен състав.

Трима пациенти с Covid-19 също починаха рано в неделя, когато избухна пожар в болнично поделение с ковид в югоизточната част, най-вероятно породен от цигара, изпушена от една от жертвите, съгласно здравното министерство.

„ Надявам се, че политическите водачи са си научили урока и това ще ги подтикне към договаряния “, сподели професорът по политология от Нов български университет Антоний Тодоров пред Агенция Франс Прес.

„ Има това възприятие на безпорядък “, сподели той.

Несигурността, съчетана с покачващите се цени на електрическата енергия и газа, засегна стопанската система.

Партията ГЕРБ на трикратния министър председател Борисов, която се счита, че ще излезе отпред с към 23 % от гласовете, " експлоатира това възприятие доста добре " с предизборни плакати, призоваващи за " Ред в хаоса ", сподели Тодоров.

„ Ще създадем всичко допустимо, с цел да сложим завършек на този безпорядък “, сподели Борисов пред кореспонденти, до момента в който гласоподава.

Но наблюдаващи настояват, че 62-годишният политик, който е изправен пред голям брой разкрития за хипотетични минали злоупотреби с обществени средства, е малко евентуално да се върне на власт, защото множеството други партии го преглеждат като " недопустим " сътрудник.

Нестабилна коалиция?

Боряна Димитрова от института Alpha Research сподели, че българите са " склонни да гласоподават за партиите на смяната, които считат за способни да сформират държавно управление ".

Най-много очаквания се разпореждат на двама някогашни предприемачи, образовани в Харвард - Кирил Петков и Асен Василев, и двамата към 40-те.

„ България се нуждае от обикновено, работещо държавно управление. Няма значение дали сте леви, център или десен. Ако успеем да спрем това (корупцията) и да използваме пари за богатството на данъкоплатците, тогава би трябвало да можем да се съюзим, с уповавам се, доста партии “, сподели Петков, откакто гласоподава в София.

Димитрова обаче предизвести, че дуото, макар че са " доста въодушевени ", имат дребен опит в политиката и може да се окажат отпред на " нестабилна " коалиция.



Успоредно с парламентарните избори се организира и първи тур на президентския избор, като подкрепяният от социалистите президент Румен Радев се кандидатира за втори петгодишен мандат като самостоятелен.

Въпреки че Радев е неоспорим любимец измежду общо 23 претенденти, анализаторите чакат конкуренцията да премине на балотаж на 21 ноември.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР