Българин в една от най-старите балетни школи в света –

...
Българин в една от най-старите балетни школи в света –
Коментари Харесай

Когато мечтите се сбъдват: Габриел, който е част от престижната балетна школа „Ваганова“

Българин в една от най-старите балетни школи в света – „ Ваганова “ в Санкт Петербург - каква е историята на балетиста Габриел Стоянов?

Мечтата на Габриел е да танцува. Още от дребен той е обаян от българските национални танци. По-късно преоткрива балета.

„ Роден съм в София, израснал съм в село Доброславци и започнах да се занимавам от петгодишен с танци. Майка ми ме заведе във фолклорен отбор „ Росна китка “ и по този начин стартира моето развиването в света на танца “, спомня си той.

Снимка: Личен списък: Габриел Стоянов

Негова орисница е Красимира Колдамова – тя го насочва към балета.

Така след Националното балетно учебно заведение и Националната музикална академия, Габриел отпътува за Полша. Там е част от балетна натрупа. Талантът му бързо е видян, въпреки че стартира да се занимава с изящното изкуство на доста по-късна възраст. Танцувал е в балетни постановки като „ Лешникотрошачката “, „ Лебедово езеро “, „ Копелия “ и „ Жизел “.

„ Това е свят, в който несъмнено би трябвало да се работи извънредно доста, да се доказваш всеки ден, без значение дали си изтощен, дали си в въодушевление или не. Свят с жестока дисциплинираност “, споделя Габриел.

Снимка: Личен списък: Габриел Стоянов

„ Беше много мъчно, трябваше да работя в допълнение, работех с съветски педагози, също в България с Калина Богоева. Взимах и в допълнение уроци. Първият месец откакто се срещнах с моя учител, той безусловно ме слагаше сред два стола, с цел да бъда оптимално раздължен. Сядал е върху мен, повдигал е краката ми нагоре, безусловно цялата тази подготовка в първия месец беше доста значима “, спомня си танцьорът.

Снимка: Личен списък: Габриел Стоянов

След години интензивен труд той се мести да живее във Швейцария, където е поканен да преподава на дребни деца. „ Швейцария е много бизнес насочена страна с извънредно доста позитиви, само че балета несъмнено е гордостта на Русия. Държавата се пробва да притегли хора, които могат да допринесат за развиването на децата “, споделя Габриел.

Голямата му фантазия продължава да бъде обвързвана със сцената на „ Болшой спектакъл “. „ Всеки ден съм в студиото и даже и да боли, не преставам, тъй като считам, че когато човек има извънредно ясна цел и мечтае, и я следва безкомпромистно няма по какъв начин да не се получи. Трябва дисциплинираност и доста работа “, споделя Габриел.

Днес е на 27, към този момент владее четири езика, а единствено преди месец прави голяма крачка към сбъдването на фантазията си, като е признат докторантура в една от най-престижните балетни академии в света – „ Ваганова “ в Санкт Петербург, Русия.

Снимка: Личен списък: Габриел Стоянов

„ Това е най-старата академия за балет. Вече 283 години съществува, основана от императрица Анна. И академията е построила куп международни светила в балетния свят, освен като танцьори, само че и като педагози. Метода, по който се работи е същият като преди 200 години “, споделя Габриел.

Престижната академия, носи името на балетмайсторката Агрипина Ваганова. Там се обучавали балетисти като Рудолф Нуреев и Светлана Захарова. Там е приключила и българската прима балерина Маша Илиева.

В момента образованието на Габриел е онлайн. Той няма самообладание да пристигна края на пандемията, с цел да посещава лекциите си на съветска земя и да се допре до фантазията си.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР