През последните години близо 10% от зъболекарите във Великобритания са

...
През последните години близо 10% от зъболекарите във Великобритания са
Коментари Харесай

Недостиг на зъболекари в Англия, пациенти сами вадят зъбите си с клещи


През последните години близо 10% от зъболекарите във Англия са напуснали кабинетите, които работят с контракт с Националната здравна работа и са почнали частна процедура.

В страната по последни данни има 42 215 регистрирани лекари по дентална медицина, което значи, че на един доктор се падат приблизително към 1463 пациента. За съпоставяне с България, по данни от последното броене на един български стоматолог падат приблизително по 913 пациенти. Една от главните аргументи за казуса във Англия, с изключение на ниското възнаграждение в публичния здравен бранш, е и отлива на лекари идващи от Европа, които след Брекзит и затваряне на редица практики по време на пандемията се завърнаха в родните си места. Недостига на лекари докара до доста случаи на самолечение.

Хората, които разчитат на здравното си обезпечаване са принудени да чакат с месеци наред, с цел да посетят доктор. А в 9 от 10 зъболекарски кабинета в Англия не утвърждават нови пациенти, даже те да са деца. Пандемията утежни ситуацията още повече, защото редица кабинети прекратиха работа, поради което много пациенти пропуснаха профилактичните си прегледи, планувани по-рано.

Медиите на Острова описаха за случаи на пациенти, които вадят зъбите си с клещи, поради непоносимата болежка, или залепват протезите си с мигновено лепило, непосредствено за венците си.

В дрогериите във Англия се появиха комплекти за самолечение и запълване на дупки, или счупени елементи от зъба, с цел да могат да задоволят интереса на пациентите.

Това може да изясни значително и по този начин наречения " зъболекарски туризъм " към България от огромна част от стотиците хиляди българи, които живеят в Обединеното кралство, които употребяват лятната си отпуска, с цел да посетят българския си доктор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР