Бъдещето на един от двата гранда в българския футбол -

...
Бъдещето на един от двата гранда в българския футбол -
Коментари Харесай

Накъде ще поеме "Левски"?

Бъдещето на един от двата гранда в българския футбол - " Левски ", остава неразбираемо. Кризата в " синия " клуб продължава да бъде водеща спортна тематика. Тема, по която през днешния ден се чака да има развиване.

Но с цел да я проследим от единствено ѝ начало, би трябвало да се върнем до 2015 година, когато Тодор Батков разгласи, че се разделя с акциите на клуба. Оттогава отпред на " сините ", през къси интервали от време, се сменяха разнообразни управления. " Левски " влезе в спиралата на задлъжняване към страната и към компании, футболисти и треньори. Едни заеми се изплащаха с други заеми при доста понеизгодни условия.

Кой е Васил Божков? Името му попада в съвсем всички ранглисти за благосъстояние
През 2019 година Васил Божков, посредством своя доближен Георги Попов и негови компании, пое финансирането на " Левски ". Двамата през днешния ден са в Дубай, откакто българската прокуратура повдигна 11 обвинявания против тях. Божков влезе на стадион " Георги Аспарухов ", когато отговорностите на клуба бяха над 30 млн. лв.. За една година той съумя да погаси задължения към Националната организация по приходите (НАП) в размер на 16-17 млн. лв., както и да понижи цялостната сума на към 5 млн. лв.. Сключиха се съглашения за разсрочване, вноските се погасяваха постоянно, даде се рестарт на школата.

И по този начин до януари, когато стартира следствието против Божков. Той незабавно напусна страната. " Левски " изпадна в тежка рецесия. Първите дейности на управлението бяха да потърсят други компании, които да спонсорират клуба. Това лиши доста време, по тази причина почитателите, посредством най-различни начинания, дарения и акции, съумяха да съберат за февруари месец над 1,2 млн. лева Чрез тях се изплати задължението към Национална агенция за приходите и най-належащите заплащания, в това число и по правосъдни каузи от минали години.
Васил Божков: Докато имам опция, " Левски " ще е добре (ВИДЕО) "Не живеем в естествена правова страна ", сподели финансовият покровител на "сините "

След това настъпи пандемията от ковид, поради която отговорностите започнаха да се усилват, а приходите, заради неналичието на мачове, понижиха. Феновете на " Левски " съумяха да изкупят билетите за мача против " Лудогорец " - към 10 000, който в началото трябваше да се играе без аудитория, а по-късно беше отсрочен за неопределен срок. Последва незабавна среща сред изпълнителния шеф Павел Колев и водачите на фенските организации.

Ясно е към този момент, че на 14 май стартира да тече 30-дневният период, в който " сините " би трябвало да подадат молба за неплатежоспособност, в случай че не се откри излаз от тази обстановка.
От 14 май " Левски " може да подаде молба за неплатежоспособност (ВИДЕО) По-рано през седмицата управлението и треньорите на "сините " споделиха, че точно на тази дата ще подадат оставки

Пред bTV Божков отговори и на почитателите, които дни преди този момент го попитаха какво счита да прави с акциите. Той изрази подготвеност да ги даде. Това обаче провокира по-голяма неустановеност, защото нямаше конкретика по кое време и на кого. Самият Божков подсети, че е вложил 25 млн. лв. в " Левски " и това се трансформира в неговия максимален актив, защото всичките му други сметки са запорирани поради обвиняванията.

Междувременно последователите желаеха от министър-председателя Бойко Борисов да спомага. Единият вид е да бъде вдигнат запорът на сметките, по които Васил Божков подкрепя финансово клуба. Другият е да бъде провиснал безлихвен заем на " Левски ", с цел да могат да бъдат изплатени възнагражденията най-малко на футболистите. Играчите към този момент имат право да напущат, макар че това е най-силният актив на клуба.
Тити Папазов: Божков и Попов няма да банкрутират " Левски ", пращат ми акциите (ВИДЕО) "Оцеляването на клуба няма да бъде възпрепятствано "

Баскетболният треньор Константин Папазов пръв се свърза с Божков, с цел да договаря за акциите. Стигна се до предходната неделя, когато, при гостуването си в предаването " 120 минути " по bTV, той разгласи, че има обещанието на Васил Божков и акциите ще му бъдат изпратени до София.

Акциите към този момент са България, а дали ще бъдат трансферирани на Папазов и накъде ще поеме " Левски " - следва да разберем.
Акциите на " Левски " дойдоха, на следващия ден афишират новия притежател Това оповестиха от "НОВЕ Холдинг " на Васил Божков
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР