БАБХ проверява всички ферми за фипронил в яйцата всеки месец.

...
БАБХ проверява всички ферми за фипронил в яйцата всеки месец.
Коментари Харесай

Ежемесечно проверяват за фипронил в яйцата

БАБХ ревизира всички ферми за фипронил в яйцата всеки месец. Благодарение на този засилен надзор излязоха някои резултати и сега продължаваме дейностите.

Това съобщи доцент доктор Тодорка Янковска-Стефанова, заместител изпълнителен шеф на Българска организация по сигурност на храните.

По думите ѝ са дадени наставления за всички бизнес оператори, производители и фермери, най-малко един път месечно да вършат самоконтрол.

По отношение на контрола в комерсиалните вериги тя сподели, че магазините би трябвало да разполагат с доказателство за липса на фипронил в яйцата, когато получават яйца. " Ако няма такова доказателство (протоколи от изпитване), съпроводено с партидите – магазините да вземат проби за доказване. Всяка една партида би трябвало да бъде съпроводена с подобен документ ", сподели още доцент доктор Тодорка Янковска-Стефанова, представена от Фокус.

„ По отношение на използването на препарати има лицензионен режим за позволение. Не може всеки да си използва каквото желае – има основани правила за приложимост, правила за импорт, за търговия и за разпространяване на ветеринарно-медицински артикули, които доста ясно са написани в Закона за ветеринарно-медицинската активност. Има указател на утвърдените за приложимост ветеринарно-медицински артикули – той е обществен и е качен на уеб страницата на БАБХ”, сподели още доцент доктор Тодорка Янковска-Стефанова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР