Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в

...
Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в
Коментари Харесай

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа


Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР демонстрира интерес към вложение в българската газопреносна мрежа. Това стана ясно след срещата на министър-председателя на България господин Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку, Азербайджан.

„ Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в това време въздухът у нас е нечист поради потребление на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разтеглим потреблението на материали за отопление на популацията, които не водят до замърсяване “, сподели министър председателят Борисов. По думите на президента Алиев 93% от територията на Азербайджан е газифицирана. Страната е вложила сполучливо в газификацията на Грузия и би могла да придаде опита и положителните си практики и в България.

След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят проект за вложение в газопреносната мрежа на България.

Президентът Алиев акцентира, че Азербайджан и България са стратегически сътрудници в реализацията на плана за създаване на Южния газов кулоар, който ще подсигурява енергийна сигурност за Европа. „ Очакваме през месец юни да започва построяването на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се подсигурява приемането на контрактуваните 1 милиарда куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз “, сподели министър председателят Борисов. По думите му има опция за правене на обществени пакети, които да се дават на популацията за отопление на природен газ.

Премиерът Борисов и президентът Алиев разискаха и значимостта на транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия. Директната авиолиния София-Баку, която на следващия ден ще бъде открита публично, беше контрактувана през 2015 година, когато Алиев беше на посещаване у нас. Новата транспортна връзка ще помогне за бизнеса сред двете страни и ще укрепи още по-здраво икономическите, комерсиалните и културните връзки. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР