Учените откриха древен ръкав на Нил, който сега е пресъхнал,

...
Учените откриха древен ръкав на Нил, който сега е пресъхнал,
Коментари Харесай

Учени откриха пресъхнал ръкав на река Нил в Египет

Учените откриха античен ръкав на Нил, който в този момент е пресушен, само че е прекосявал около тридесет пирамиди в Древен Египет, в това число и тези в Гиза, оповестява Българска телеграфна агенция.

Използван е за превозване на нужните материалите за построяването на монументалните постройки преди повече от 4000 години. 

Този ръкав с дължина 64 км е прочут като Ахрамат („ пирамиди “ на арабски) и от дълго време е заровен под аграрни земи и необитаем пясък, установи  изследването.

Неговото битие изяснява по какъв начин толкоз доста пирамиди са били издигнати в миналото западно от долината на Нил, покрай античната египетска столица Мемфис. Сега на същото това място, през което в миналото е прекосявала реката, има пустинна линия.

Тази обширна област се простира от пирамидите в Лищ на юг до пирамидите в Гиза на север, където се намират тези на Хеопс, Хефрен и Микерин. Общо 31 пирамиди са издигнати по време на Старото и Средното царство, сред 4700 и 3700 години прочие Хр.

Специалисти по Древен Египет считат, че тогавашните хора са употребявали близкия воден път, с цел да построят тези великански комплекси, на няколко километра от главното течение на Нил.

„ Но никой не беше сигурен за местоположението, формата и размера на този воден ръкав “, сподели пред Агенция Франс Прес Еман Гонейм водещ създател на проучването от университета на Северна Каролина (САЩ).

Екипът от откриватели употребява радарни сателитни фотоси, с цел да го картографира.

Теренните разбори, включващи дълбоки почвени сондажи, удостоверяват сателитните данни и разкриват скритият ръкав. Той се е простирал на 64 км, с широчина сред 200 и 700 метра, което се равнява на настоящето течение на Нил.

Нивото на Нил тогава е било доста по-високо от това през днешния ден. То е имало голям брой разклонения, пресичащи заливната низина. Те е мъчно да бъдат проследени, тъй като пейзажът е доста изменен.

Пирамидите са се намирали приблизително единствено на 1 км от крайбрежията на разклонението Ахрамат. А тези в Гиза даже са били ситуирани на плато. „ Изследванията ни разкриха, че доста от тези пирамиди са имали издигната пътека, водеща до храмове, ситуирани по-ниско в долината, които са служили като речни пристанища “, посочи Еман Гонейм.

Според нея всичко това е доказателство, че притокът Ахрамат е играл ролята на автомагистрала за превозване на големите количества материали и служащи, нужни за построяването на пирамидите. Тя прибавя, че храмовете на брега на Ахрамат са служили като кей за погребалната свита на фараона. „ Тук са се правили обредите, преди тялото да бъде превозено до окончателното им полагане в пирамидата “, сподели тя. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР