Автоматично удължаване на ТЕЛК решенията, изтекли след края на извънредната

...
Автоматично удължаване на ТЕЛК решенията, изтекли след края на извънредната
Коментари Харесай

Предлагат удължаване на ТЕЛК решенията

Автоматично удължение на ТЕЛК решенията, изтекли след края на изключителната епидемиологична конюнктура, планува смяна в Закона за изключителното състояние. Тя е подписана от депутати от Българска социалистическа партия, Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ. На това удължение ще имат право не всички, чиито решения са изтекли с края на изключителната епидемиологична конюнктура, а единствено подалите заявки за преосвидетелстване, които заради независещи от тях аргументи още не са ги получили.
" Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чийто период е изминал в интервала от 13 март 2020 година до 30 юни 2022 година, не престават действието си до издаване на ново експертно решение, само че не по-късно от 31 декември 2022 година, когато лицата са подали заявление декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК до 15 юли 2022 година ", гласи предлагането.
Според плана до 20 юли РЗИ би трябвало да дават на Национален осигурителен институт и Агенцията за обществено подкрепяне информация за всички, подали заявки за преосвидетелстване от ТЕЛК в интервала от 13 март 2020 година до 15 юли 2022 година Изплащането на пенсиите по ТЕЛК и НЕЛК, чийто период е изминал сред 1 април и 30 юни 2022 година, също продължава до издаване на ново решение, при същите условия.
Със законопроекта се цели да се удължи срокът на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, с цел да се подсигурява опцията за приемане на допустимата помощ от страната досега, само че единствено когато съответното лице е подхванало нужните дейности за преосвидетелстване до 15 юли 2022 година, само че заради справедлива неспособност, обвързвана с изключителното натоварване на съответните комисии, не могат да преминат през процедурата, написа в претекстовете. Втората причина е основаването на опция на хората с трайни увреждания, подхванали дейности за преосвидетелстване, да употребяват правата си и най-много нужната им поддръжка за компенсиране на увреждането до издаването на ново експертно решение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР