Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс се подготвя за

...
Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс се подготвя за
Коментари Харесай

След Плутон:Ню Хърайзънс изпрати данни от нов обект!

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс ” се приготвя за разширена задача след Плутон! Станцията сполучливо организира наблюдения на обекта от пояса на Куйпер с малко скучновато име 1994 JR1, който е необятен 145 километра и обикаля към Слънцето на разстояние по-голямо от 5 милиарда километра. Благодарение на тези наблюдения учените откриха нови обстоятелства за този отдалечен регион на Слънчевата сситема.

Камерата на “Ню Хърайзънс ” LORRI е направила фотоси на обекта от разстояние 280 милиона километра още през ноември 2015 година. А в този момент, на 7-ми и 8-ми април 2016-та бяха направени новите фотоси от разстояние едвам 111 милиона километра.

Според Саймън Портър, член на научния екип на “Ню Хърайзънс ” от Югозападния проучвателен институт в Колорадо, наблюденията дадоха опция да се създадат няколко значими открития. “Комбинирайки фотосите от ноември 2015 година с април 2016 година ни разрешава да установим с акуратност местоположението на 1994 JR1 с отклоняване до 1000 километра, доста по-добре от всеки дребен обект от пояса на Куйпер ”, оповестява той. Благодарение на по-точното определяне на орбитата учените са съумели да отхвърлят доктрина, препоръчана преди няколко години, че JR1 е квази-спътник на Плутон.

След наблюденията през април 2016 година научните екипи съумяха да открият и интервала на околоосното въртене с помощта на съмненията в светлината, отразена от повърхността му. Едно денонощие на 1994 JR1 продължава единствено 5.4 часа. “Това е относително бързо за куйперов обект ”, оповестява ученият Джон Спенсър. “Всичко това е част от вълнението да учим нови места и да забележим неща, които в никакъв случай не са били следени преди. ”

През идващите няколко години “Ню Хърайзънс ” би могъл да следи 20 други антични обекта на пояса на Куйпер, стига НАСА да утвърди удължаването на задачата. “Ню Хърайзънс ” към този момент посети Плутон на 14 юли 2015 година, при което направи първи детайлни фотоси на планетата и на петте й луни. Станцията е на прав път да посети от доста близко разстояние още един обект от пояса на Куйпер, 2014 MU 69, което ще стане на 1 януари 2019 година.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР