Провокация: В Австралия обявиха, че оценяват своите нови подводници като заплаха за Китай

...
Австралия не се притеснява, че Пекин може да възприеме появата
Коментари Харесай

Австралия не се притеснява, че Пекин може да възприеме появата на новите ѝ ядрени подводници в рамките на тристранното партньорство АУКУС като заплаха.

Канбера е разчитала именно на това, заяви австралийският премиер Скот Морисън в интервю за американския телевизионен канал Си-Би-Ес, излъчено в неделя.

Той беше попитан дали се притеснява, че Пекин ще възприеме прехвърлянето на американски подводни технологии в Австралия като причина да се почувства застрашен.

„Мисля, че така и трябва. Това всъщност искахме да постигнем “, отговори Морисън.

„Австралия има пълното право да взема решения, които са в наш суверенен интерес, за да гарантира нашата защита и да гарантира ефективен баланс в региона“, добави той.

В същото време той каза, че "не вижда причина" Китай да предприема някакви ответни мерки срещу Австралия. Според Морисън партньорството АУКУС изобщо не е насочено срещу Пекин.

„Не, това е положителен съюз. Това е положително партньорство “, каза той на въпрос дали тристранното споразумение е антикитайско.
„Не става въпрос да бъдеш срещу някого, а да отстояваш нещо. Ето как гледаме на това “, добави австралийският премиер.

Австралия, Великобритания и САЩ обявиха на 15 септември ново партньорство за сигурност (АУКУС). Като част от споразумението, по-специално Австралия планира да построи най-малко осем ядрени подводници, използващи американска технология, както и да преоборудва въоръжените си сили с крилати ракети, произведени от САЩ.

Канбера скъса най-големия отбранителен договор в своята история с Париж за доставка на подводници на стойност над 50 милиарда евро, като заяви, че той вече не обслужва националните ѝ интереси. По-късно австралийският министър на отбраната Питър Дътън обяви значително разширяване на военното сътрудничество със САЩ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР