Australian Open, втори кръгГригор Димитров – Беноа Пер 4-6 4-6

...
Australian Open, втори кръгГригор Димитров – Беноа Пер 4-6 4-6
Коментари Харесай

Григор Димитров не успя да намери ритъма си и отпадна от Australian Open


Australian Open, втори кръг
Григор Димитров – Беноа Пер 4-6 4-6 7-6(4)
6-7(2)

Григор Димитров по този начин и не сподели най-хубавото от себе си във втория кръг от Australian Open и напуща конкуренцията. Българинът отстъпи на Беноа Пер с 4-6 4-6 7-6(4) 6-7(2) в мач, изпълнен с неточности.

Пер вкара единствено 51% от първите си сервиси, само че някогашният №3 постоянно допускаше непредизвикани неточности при ретурите в опита си да потърси ранно преимущество в разиграванията.

Двамата бяха на сходно равнище през по-голямата част от мача, само че първата ни ракета позволи по-чести спадове, в това число гейм с три двойни неточности, който реши ориста на втория сет.

През по-голямата част от мача в играта на Димитров липсваше въодушевление и това се изрази в 48 непредизвикани неточности.

В заключителните минути той изглеждаше като по-добрия тенисист на корта – Пер стартира да излиза на мрежата без каквато и да е било подготовка, само че тактиката бе задоволителна, с цел да сложи съперника напрегнат и да му завоюва значими точки за затваряне на срещата.

Мачът стартира с напрежение за първата ни ракета. При първата точка французинът пое самодейността с добър ъпроуч и приключи на мрежата, а по-късно Григор не откри добре топката и изостана с 0-30. Последва неспасяем бекхенд по правата от страна на Пер – три точки за пробив.

Димитров избави първата с ас от втори сервис, а при втората извърши серия от форхенди към бекхенда на съперника си и провокира неточност. Беноа бе доста покрай триумфа при третата си опция, само че минаващия му удар се приземи тъкмо до страничната линия. Пер получи нов късмет след втора рамка от страна на българина, само че нямаше самообладание и рискува от неуместна позиция. След четири брейкбола и четири дюса подаването бе избавено.

Впечатление в първите минути прави, че някогашният №3 избира да пласира ударите си главно към бекхенда на съперника.

Мотивиран от мощната френска агитка на корта, Пер играеше доста мощно през първите минути – подбираше добре моментите за нахлуване в корта и стоеше добре от главната линия. При 1-1 три следващи неточности на Григор доведоха до първия пробив в мача.

Добър минаващ удар и няколко неточности на французина дадоха късмет на Димитров да изравни резултата, само че Пер сервираше на високо равнище във значимите моменти. До края на сета той загуби единствено още една точка на собствен начален удар.
Статистика, Сет №1: % вкаран първи сервис уинъри непредизвикани неточности точки на мрежата
Григор Димитров 62 9 11 4/4
Беноа Пер 42 11 7 10/13

Най-добрият ни тенисист бе нормализирал представянето си през втората половина на първия сет, само че при започване на втория още веднъж имаше проблеми. Две двойни неточности на два пъти водеха до дюс в откриващото му подаване, а при втория случай последва и форхенд в мрежата. Брейкболът бе обезвреден с уинър, само че в идващото разиграване мерникът на българина още веднъж изневери. Нова двойна неточност постави завършек на гейма.

Четвъртият гейм на втория сет бе измежду по-добрите в мача за Димитров. Форхендът работеше добре ѝ му обезпечи два ранни уинъра, а непредизвикана на Пер направи резултата 15-40. При втората си опция Димитров пласира ретур в краката на съперника си, само че французинът реагира с момент талантливост – сложна къса, след което печелившо воле. Първата ни ракета продължи да нападна самоуверено още от ретур и се видя усъвършенстване в тонуса му. Надигра противника си на мрежата и при следващия брейкбол проби след двойна неточност на Пер – 2-2.

За страдание обаче непредизвиканите неточности продължиха да се натрупат в актива на българина и доста скоро противникът му осъществя рибрейк.

Макар да усили броя на уинърите, неточностите в играта на Димитров също станаха повече и сетът завърши с следващия форхенд в мрежата.
Статистика, Сет №2: двойни неточности % вкаран първи сервис уинъри непредизвикани неточности
Григор Димитров 5 63 12 16
Беноа Пер 2 47 12 10

В третата част и двамата взимаха подаванията си без доста напрежение. При 4-4 българинът изостана с 0-30 и изглеждаше близо до проваляне, само че съумя да се концентрира и до обърне гейма.

Българската агитка бе доста по дейна в този интервал от срещата. Няколко дълбоки ретура откриха задачата си при 5-4 и Пер се озова изправен пред брейкбол. Двамата влязоха в разиграване на втори сервис, само че пасивността на Григор бе осъдена – французинът изчака момента, с цел да приготви излизането си на мрежата със слайс към бекхенда на някогашния №3 и приключи с лекост. Беноа връчи нов късмет с композиция от двойна неточност и форхенд в мрежата, само че го лиши с ас. Още два положителни начални удара измъкнаха гейма за международния №56.

Стигна се до тайбрек, който стартира добре за първата ни ракета – с минаващ удар от бекхенд и двойна неточност на съперника му. Авансът му обаче бързо бе премахнат, откакто Пер съумя да го изтласка надалеч от главната линия и да си освободи място за бекхенд уинър – 2-2.

Димитров съумя да си върне преимуществото, откакто отвърна опит за нахлуване в корта на противника си при 3-3, само че и този път разликата от минипробив изчезна съвсем мигновено – с бекхенд в мрежата от страна на най-хубавия ни тенисист. Французинът позволи двойна неточност за 4-6 и този път бе осъден – 7-6(4) и сет в интерес на Григор Димитров.
Статистика, Сет №3: двойни неточности % вкаран първи сервис уинъри непредизвикани неточности
Григор Димитров 0 68 14 13
Беноа Пер 4 51 19 11

Радостта в щаба на българина бързо бе заглушена. Още в първото си подаване Димитров се изправи пред сложна задача и 30-30, а две следващи мрежи дадоха задатък от 2-0 на Пер.

Радостта в щаба на българина бързо бе заглушена. Още в първото си подаване Димитров се изправи пред сложна задача и 30-30, а две следващи мрежи дадоха задатък от 2-0 на Пер.

Спадът в представянето на Григор продължи и това бе близо да направи разликата 0-4. Бившият №3 обаче отрази два брейкбола и понижи до 1-3. Обратът върна напрежението в корта на съперника – противоречива къса подари на Григор късмет за пробив, при който французинът изкара топката в навън – 2-3.

Драмата се придвижи в идващия гейм. При 30-30 Беноа хвана в крачка съперника си и си създаде брейкбол, само че позволи неточност от бекхенд. Димитров затвори подаването си и изравни резултата в сета – 3-3.

При 5-5 и 15-15 Пер не приготви добре излизането си на мрежата и първата ни ракета се възползва с минаващ удар. Григор съумя да стигна до дюс, само че лобът му остана на сантиметри в навън и българинът захвърли ракетата си на земята. Добър ретур върна паритета при 40-40 – и този път Пер излезе на мрежата, без кой знае какъв брой добър ъпроуч, само че Димитров сгреши при минаващия – 5-6.

И този сет предстоеше да бъде решен в тайбрек, като още веднъж българинът откри с минипробив. Пер изравни за 1-1, с помощта на бездънен ретур в краката на най-хубавия ни тенисист. Григор позволи двойна неточност за 2-4 и французинът не загуби повече точки до края.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР