Аурубис“ започна изграждането на 10-мегаватова (MW) фотоволтаична електроцентрала до медодобивния

...
Аурубис“ започна изграждането на 10-мегаватова (MW) фотоволтаична електроцентрала до медодобивния
Коментари Харесай

Аурубис и ЧЕЗ ЕСКО изграждат най-големия соларен парк за собствено потребление в страната

„ Аурубис “ стартира построяването на 10-мегаватова (MW) фотоволтаична електроцентрала до медодобивния цех в България на територията на община Златица. Това ще бъде най-големият слънчев парк за лично ползване в страната. Проектът е част от стратегическата цел на Групата „ Аурубис “ за въглеродно неутрално произвеждане, която да бъде реализирана най-късно до 2050 година Фотоволтаичният парк ще бъде построен от ЧЕЗ ЕСКО, сдружение от ЧЕЗ Груп в България.

Началото на построяването на Соларен парк „ Аурубис-1 “ бе обещано на 24 юни 2021 година, Еньовден, в седмицата с най-дългите слънчеви дни през годината, на строителната площадка върху рекултивиран терен до завода на медодобивната компания. На събитието участваха министърът на стопанската система Кирил Петков, основният изпълнителен шеф на Групата „ Аурубис “ Роланд Харингс, районният управител на „ ЧЕЗ Груп “ за България Карел Крал, кметовете на Златица и Пирдоп инж. Стоян Генов и Ангел Геров, представители на локалните управляващи, медиите и бизнеса.

„ Соларен парк „ Аурубис-1 “ е значим стратегически  стадий за цялата Група по пътя ни към бъдеще без въглеродни излъчвания. Това демонстрира и непрекъснатият ни ангажимент към производството в България “, сподели Роланд Харингс, основен изпълнителен шеф на Групата „ Аурубис “

„ Инвестициите на „ Аурубис “ в източници на чиста сила демонстрират тяхната отговорност към обществото и околната среда. Дейността на компанията способства за експортния капацитет на страната ни, за по-високия стандарт на живот в района, където е ситуиран заводът, за транспарантни правила и ясни взаимоотношения с локалния бизнес “, съобщи министърът на стопанската система Кирил Петков.

Проектът планува инсталирането на над 20 000 фотоволтаични панела върху 104 хиляди кв.м. рекултивирана повърхност. Централата ще покрива 2.5% от междинното ползване на електрическа енергия на медодобивния цех, като по време на пиковите часове денем ще задоволява до 12% от потребностите му.
 „ Аурубис България “ И ЧЕЗ построяват 10 Министерство на външната търговия фотоволтаична централа „ Аурубис България “ И ЧЕЗ построяват 10 Министерство на външната търговия фотоволтаична централа
„ Аурубис България “ АД и „ ЧЕЗ ЕСКО България “ ЕООД подписаха контракт за създаване на 10 МВт фотоволтаична централ...

„ Две компании, които са водачи в своите браншове в България, дават добър образец за синергия сред грижата за околната среда и вложенията в енергийна успеваемост. Високо оценяваме решението на „ Аурубис България “ да ни довери този огромен за тях и за страната план – построяването на най-големия фотоволтаичен парк за лични потребности в България “, сподели Карел Крал, районен управител на ЧЕЗ за България.

Фотоволтаичната централа „ Аурубис-1 “ ще усъвършенства външното ползване на ток в медодобивния цех с 11 700 MWh годишно, а за интервал от 15 години общото произвеждане на възобновима сила ще възлезе на 170 000 MWh. Електроенергията, която ще се създава за една година, може да зарежда 3500 семейства или български град с население от 14 000 души.

Благодарение на фотоволтаичната електроцентрала ще бъдат спестени 15000 тона въглеродни излъчвания годишно, в случай че електричеството се произвеждаше от въглищна централа или над 225 000 тона за планувания интервал на употреба.

Соларен парк „ Аурубис-1 “ е единствено част от тактиката на компанията за прекосяването към зелена сила. Целта на българския цех е да покрива 20% от енергийните си потребности посредством възобновими източници в средата на 2030 година и 50% до 2050 г. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР