Атмосферата на Червената планета е съставена почти изцяло от въглероден

...
Атмосферата на Червената планета е съставена почти изцяло от въглероден
Коментари Харесай

Може да се произвежда кислород от СО2 и плазма

Атмосферата на Червената планета е формирана съвсем напълно от въглероден диоксид, който е единствено минимална част от земната атмосфера, която дишаме. Когато въглеродният диоксид доближи до една четвърт от въздуха, който дишаме, това провокира гибел за хората. На Марс този газ съставлява 95% от атмосферата.

Учените обаче споделят, че съществуването на толкоз доста въглероден диоксид на Марс може да се окаже и доста потребно, в случай че се откри метод този газ да се трансформира в О2. Това би икономисало преместването на О2 от Земята при полет до Марс, което доста ще понижи разноските за реализирането му.

Според обява в списание Plasma Source Science and Technology, високото наличие на  въглероден диоксид в атмосферата на Марс  дава огромен късмет да се сътвори въздух, кадърен за дишане от астронавтите. Васко Гера, физик от университета в Лисабон, Португалия, прави опит с потреблението на плазма, посредством която разрушава въглеродния диоксид. Идеята му в началото не е била обвързвана с предстоящ полет до Марс, а по-скоро с опция да се почисти земната атмосфера и да се спре смяната на климата.

След това обаче учените разбрали, че богатата на въглероден диоксид  марсианска атмосфера и по-ниската температура на Червената планета, основават условия благоприятстващи появяването на повече трептения сред молекулите и по-бавна скорост на реакцията. Това прави процеса доста по-ефективен, в сравнение с при земни условия.

Идеята на опита е да се трансфорат две молекули от въглеродният диоксид ( СО2 х 2) в две молекули въглероден оксид (СО х 2) и една молекула кислород  (О2). Какво да се прави с въглеродният оксид, обаче? Има решение и за него – според  учените, той може да се употребява за ракетно гориво.

Разбира се, към този момент всичко това е единствено една концепция, която не е доказана с опити на Земята, още по-малко на Марс. Но в случай че всичко това проработи, несъмнено на пребиваващите хора на Червената планета ще им бъде по-лесно.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР