Случайно откритие на нова алуминиева сплав, която реагира с вода,

...
Случайно откритие на нова алуминиева сплав, която реагира с вода,
Коментари Харесай

Революция в енергетиката? Случайно откритие може да промени правилата…

Случайно изобретение на нова алуминиева сплав, която реагира с вода, може да се окаже стъпка към революционизиране на енергетиката. Новата сплав може да предложи комфортен, портативен  и ефикасен източник на водород за горивни кафези, който има капацитет да промени енергийния пазар, като предложи опция на батериите и течните горива.

„ Най-важното тук е, че предлага опция за изработката на доста компактна система, там където е нужно леко и продължително устройство, това е решението “, споделя Антони Кучернак от Импириал Колидж в Лондон.

Откритието е направено в изследователска лаборатория на американската войска в Мериленд.

Откритието станало инцидентно, откакто върху новата алуминиева сплав се изсипала вода и от нея на мехурчета почнал да излиза водород. При досегашните разновидности на алуминия, когато се потопи във вода той бързо се оксидира, образува се пласт, който стопира всевъзможни бъдещи реакции. Новата сплав обаче е друга, което дава доста разнообразни благоприятни условия.

За водорода е известно от дълго време, че може да бъде чисто и дейно гориво, само че проблемите идват, когато той би трябвало да се съхранява, транспортира  и складира. Ако алуминият може непрестанно да реагира при сливане с вода, това може да даде количества водород съгласно потребностите. За разлика от водорода, водата и алуминият могат да бъдат елементарно складирани и пренасяни. Опити до се получи водород при реакция на алуминий с вода са правени и до момента, само че реакцията е била доста мудна, изискваща часове и с успеваемост едвам 50%.

Новата сплав е основана въз основата на компактен алуминиев прахуляк от микро гранули и няколко други метали, аранжирани в съответна нано конструкция. Когато се добави вода се отделя алуминиев оксид и водород, освен това бързо и в огромни количества. Реакцията протича за към три минути и има успеваемост съвсем 100%. Така новият материал предлага неведнъж повече сила от най-съвършените литиеви акумулатори със същата величина и тегло. Което е най-съществено – за разлика от батериите новата сплав постоянно е подготвена за неотложно деяние и не се нуждае от зареждане.

Учените са употребявали новата примес, с цел да задвижват дребен макет на радио следен танк. Много елементарно обаче може да се сътвори система даваща сила за зареждане на по-големи обекти – от преносими компютри до коли.

Новата сплав е евтина, може да се получи от алуминиеви боклуци. Сега предстоят опити на терен, в действителни условия, тъй като досега работата е вършена единствено в лаборатория.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР