Създаването на 113-и елемент в периодичната таблица вероятно ще бъде

...
Създаването на 113-и елемент в периодичната таблица вероятно ще бъде
Коментари Харесай

113-ият елемент в Менделеевета таблица вероятно ще е японий

Създаването на 113-и детайл в периодическата таблица евентуално ще бъде предоставено на учените от японския институт RIKEN, като се възнамерява той да се назовава японий.

На 26 декември, събота, стана известно, че формалното оповестяване на авторството на 113-ия детайл в Менделеевата таблица ще се състои в края на януари.

Обединен теоретичен екип на Международния съюз за теоретична и приложна химия (IUPAC) и Международния съюз за теоретична и приложна физика (IUPAP) е показал в IUPAC резултата от разглеждането на въпроса за авторството и изводите, съгласно които за създатели на детайла следва да бъдат приети учените от RIKEN. За окончателното решение, което ще бъде оповестено в края на януари, е належащо IUPAP да се съгласи с тези заключения.

Ако японските учени бъдат приети за основатели на детайла, те най-вероятно ще му дадат названието японий. Това ще бъде първият „ японски “ детайл в Менделеевата таблица.

За авторството на 113-ия детайл от 10 години се води битка сред Японияя и руско-американска група учени. Японските учени са синтезирали 113-ия детайл през септември 2004 година, като ускорили и сблъскали цинк-30 и бисмут-83. В резултат те съумели да фиксират три вериги на разпад, съответстващи на събития по раждането на 113-ия детайл през 2004, 2005 и 2012 година.

Руските и американските учени са оповестили основаването на 113-ия детайл в процеса на синтез на 115-ия детайл в Дубна през февруари 2004 година и предложили той да бъде наименуван бекерелий.

Но IUPAC решил за незадоволителни доказателствата, че е бил основан точно 113-и детайл. В продължение на 10 години интернационалните организации са изучавали показаните от двете страни данни от проучванията по синтеза на 113-ия детайл.

В природата не съществуват детайли, по-тежки от урана, т.е. с атомни номера (брой на протоните в атомното ядро) над 92. Те се получават посредством неестествен синтез.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР