Атлантическият съвет приветства избора на F-16 за българската армия -

...
Атлантическият съвет приветства избора на F-16 за българската армия -
Коментари Харесай

Стана ясно кой у нас е най-доволен от избора на изтребител Ф-16 вместо Грипен

Атлантическият съвет приветства избора на F-16 за българската войска - като технически по-способния аероплан, както и факта, че междуведомствената група не се е подвела по предлагането за доставка на повече бройки на конкурентния му аероплан.

" Количеството не може да замести качеството, изключително в бойната авиация. Предоставянето на повече бройки за същата цена би било за сметка на оборудването и обезпечаването. Очакваме това решение да устои на всевъзможни вероятни опити за атаки в идните месеци, изключително що се отнася до броя самолети. " Това се споделя в изказване на Атлантическия съвет на България, измежду деятелите на който са някогашните министри на защитата Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов, някогашните депутати Александър Йорданов и Методи Андреев, протестърът Асен Генов и ексминистърът Трайчо Трайков и прочие, написа Блиц.

 

Експертите на организацията все отново остават озадачени от констатацията в отчета на междуведомствената група, че във връзка с оперативната успеваемост шведското предложение за аероплан Gripen е получило най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест. Самолетът F-16V Block 70 е получил най-висока оценка по критерия " Срок на употреба ".

" Не е ясно по какъв начин е получен този резултат, защото F-16V Block 70 несъмнено превъзхожда по всички съществени индикатори JAS-39 C/D Gripen. " - показват атлантиците.

От АСБ още веднъж апелират военновъздушната ни база в Граф Игнатиево да бъде именувана на българския воин Димитър Списаревски.
" Военните ни формирования би трябвало да носят имената на наши български герои, а не на чужденции, с меко казано, противоречива роля в българската история. " - аргументират се от АСБ.

От организацията приканват Министерството на защитата да инициира неотложно процедура по преименуването на авиобазата, с цел да бъдат посрещнати новите самолети в авиобаза " Димитър Списаревски ".

Ето цялостният текст на позицията:

Атлантическият съвет на България /АСБ/ с задоволство приема решението за избор на F-16V Block 70, посочено в Доклада импортиран в Министерския съвет на 21.12.2018 година, от Красимир Каракачанов - заместител министър-председател по публичния ред и сигурността и министър на защитата и Емил Караниколов - министър на стопанската система.

АСБ постоянно е отстоявал позицията, че F-16V Block 70 е верният избор за многоцелеви военен аероплан на българските Военновъздушни сили. Придобиването на F-16V Block 70 от Съединени американски щати, оборудван с последно потомство радар и нужното въоръжение, е най-хубавият избор за построяването на оперативно съвместими действителни бойни качества на военно-въздушните ни сили. Свързването за десетилетия напред с най-мощната авиация в света - тази на Съединени американски щати е отлична причина за прекосяване в бъдеще към последващо потомство бойни самолети.
АСБ прави оценка позитивно избора на механически по-способният аероплан, в комплект с нужното въоръжение, и обстоятелството, че междуведомствената група не се е подвела по предлагането за доставка на повече бройки на конкурентния му аероплан. Количеството не може да замести качеството, изключително в бойната авиация.

Предоставянето на повече бройки за същата цена би било за сметка на оборудването и обезпечаването. Очакваме това решение да устои на всевъзможни вероятни опити за офанзиви в идните месеци, изключително що се отнася до броя самолети.
АСБ въпреки всичко остава озадачен от констатацията в Доклада: " В резултат на използването на Методиката [ " Методика за избор на най-благоприятен вид за реализация на план " Придобиване на нов вид военен аероплан " ], предлагането на Швеция за аероплан JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на систематизираната оценка - " Оперативна успеваемост ", а предлагането на Съединени американски щати за аероплан F-16V Block 70 получава най-висока оценка по аршин " Срок на употреба ". Не е ясно по какъв начин е получен този резултат, защото F-16V Block 70 несъмнено превъзхожда по всички съществени индикатори JAS-39 C/D Gripen.

АСБ е уверен, че изборът на F-16V Block 70 е рационален от позиция на разширението и задълбочаването на стратегическото партньорство сред Българи и Съединени американски щати в полза на националната и съюзната сигурност, изключително пред лицето на възходящите провокации на радикално променената стратегическа среда след противозаконното анексиране на Крим, съветската експанзия против Грузия и Украйна и нарушаването на военностратегическия баланс на силите в Черноморския район в интерес на Русия.

АСБ смята, че изборът на F-16V Block 70 е най-прекият път за унищожаване на порочната взаимозависимост на Република България от Руската федерация в областта на бойната авиация.

АСБ чака, че Правителството и Парламента, в чиито пълномощия е решаването на този основен за построяването на качествата на Българската войска въпрос, ще завършат процедурата във допустимо най-кратки периоди, тъй че до пролетта на новата 2019 година да има подписан и влезнал в действие контракт със Съединени американски щати за доставката на новите самолети.

АСБ ще реагира незабавно и остро на всеки опит на институции, които по закон не са оправомощени да вземат това решение, да се намесват намерено или косвено в процеса!

АСБ продължава да следи деликатно темата и започва изчерпателен относителен разбор на вероятностите пред развиването на бойната авиация. Той ще даде явен отговор на въпроса дали договарянето на доставката на 16 (или 14) самолета в този момент не би било за предпочитане, пред придобиването на 8 самолета в този момент и още 8 (или 6) в несигурно бъдеще.

АСБ напомня и своята самодейност от преди една година военновъздушната ни база в Граф Игнатиево да бъде именувана на българския воин Димитър Списаревски. Военните ни формирования би трябвало да носят имената на наши български герои, а не на чужденции, с меко казано, противоречива роля в българската история.

АСБ призовава Министерството на защитата да инициира неотложно процедура по преименуването на авиобазата в Граф Игнатиево, тъй че новите самолети да бъдат посрещнати допустимо най-скоро в авиобаза " Димитър Списаревски ".
Дано 2019 е годината, в която ще стартира същинското превъоръжаване на Българската войска!

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР