Астрономите откриха стотици мистериозни космически нишки, които сочат към свръхмасивна

...
Астрономите откриха стотици мистериозни космически нишки, които сочат към свръхмасивна
Коментари Харесай

Астрономите откриха странни и непонятни структури в Млечния път

Астрономите откриха стотици мистериозни галактически влакна, които сочат към свръхмасивна черна дупка в центъра на Млечния път.

Странните влакна, всяка от които е дълга сред 5 и 10 светлинни години, наподобяват на точки и тирета от морзовата писменост, единствено че в голям мащаб. Те се отклоняват от центъра на галактиката, на към 25 000 светлинни години от Земята и наподобяват на обособени спици на голямо колело.

Фархад Юсеф-Задех, астроном от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, съобщи, че е бил „ замаян “ да открие тези структури в данните, получени от радиотелескопа MeerKAT от Южна Африка.

Тази обсерватория, която е най-чувствителният радиотелескоп в света, получи изображения на „ нишките “ по време на невиждано 200-часово наблюдаване на галактическото ядро. Юсеф-Задех разяснява данните по следния метод:

„ Изглежда, че всички те водят към голяма черна дупка. Те ни подсказват нещо за интензивността, обвързвана с тази черна дупка “.

Преди четири десетилетия Юсеф-Задех открива доста по-големи отвесни влакна към Стрелец А*, черната дупка в центъра на Млечния път, в данни, събрани от различен телескоп, известният Very Large Array в Ню Мексико. Тези структури „ са увиснали “ перпендикулярно на равнината на диска на Млечния път и се простират на 150 светлинни години от горната страна надолу.

Все още не е ясно какво е основало тези многочислени отвесни влакна, само че изследванията демонстрират, че те имат мощни магнитни полета и излъчват радиовълни, защото форсират частиците галактически лъчи до скорост, близка до светлинната.

Според Юсеф-Задех откривателите, измежду които е и той, са били толкоз заети с проучването на природата на гигантските отвесни влакна, че съществуването на по-късите хоризонтални влакна, които се простират до центъра на Млечния път, е останало съвсем неусетно.

„ Основният фокус бе върху разбирането на отвесните влакна. Хоризонталните структури някак си бяха подценени “, споделя Юсеф-Задех. – Изненадата е, че внезапно се открива нова популация от структури, които по всичко проличава, че са ориентирани към черната дупка. Бях просто замаян, когато ги видях. “

Цветът на нишките демонстрира ъгъла, под който те са наклонени по отношение на плоскостта на галактиката

„ Ако не беше MeerKAT, в никакъв случай нямаше да ги открием “, прибавя той. – Никога нямаше да успеем да посветим толкоз доста време на центъра на галактиката “.

Юсеф-Задех смята, че тези структури са се образували посредством развой, друг от този, който е довел до образуването на по-големите отвесни влакна. Той подозира, че материята, изхвърлена от черната дупка преди към 6 милиона години, се е разрушила в близките звезди и газови облаци, създавайки ленти от гореща плазма, ориентирани назад към черната дупка. Ефектът е сходен на този, в случай че благодарение на сешоар издухаме капки багра върху платно.

„ Изтичането от черната дупка взаимодейства с обектите, с които се сблъсква, и изкривява формата им “, споделя Юсеф-Задех. – “ Това е задоволително, с цел да издуха всичко в една посока. Това няма да са последните фотоси на центъра на Галактиката. Нашата Галактика е богата на доста структури, които не можем да разбираем. Все още имаме да научим доста неща “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР