Асен Василев и Кирил Петков са изпратили два сигнала до

...
Асен Василев и Кирил Петков са изпратили два сигнала до
Коментари Харесай

ПП сезира Лаура Кьовеши заради нарушения при одита на европроекти с протекцията на Брюксел

Асен Василев и Кирил Петков са изпратили два сигнала до Европейската прокуратура поради подозрения за систематични нарушавания при одитирането на планове в България, по които се усвояват пари от Европейски Съюз.

Василев твърди, че одитът на европейските средства в страната е бил " преднамерено юридически ", а проверяваните контракти са подбирани авансово, като съзнателно са пропускани такива, които влизат в непосредствено нарушаване на разпоредбите в интервала сред 2011 и 2022 година

Според Асен Василев - има доказателства, че това се е случвало " с подкрепи от Брюксел ", само че отхвърли да влиза допълнително елементи, като предложи това да се направи от Европейската прокуратура. Той предизвести още, че служебният кабинет е възстановил на работа чиновници, които са били отстранени точно поради данни за нарушавания в одитирането на европейски планове.

Началото на инспекцията датира още от времето на служебния кабинет на Стефан Янев през 2021. Тогава в Министерството на финансите са получени данни за над 500 непозволено предоставени контракти за юридически услуги в Министерство на регионалното развитие.

Сумата за юридическите контракти е над 5 милиона евро, сключвани са с " огромен набор от адвокатски фирми " без състезания, като Асен Василев обърна внимание на това, че адвокатската фирма на юриста на Бойко Борисов Менко Менков е получила 50 контракта по линия на Министерство на регионалното развитие.

Министерството обаче няма право да употребява външни юридически сдружения за отбрана по каузи, сподели още той.

" Не единствено че са били предоставени, а са били сертифицирани от дирекцията в МФ, след което нито един от тези контракти не са били одитирани ", сподели Василев.

Той уточни, че още тогава е подаден сигнал до Европейската прокуратура и е отстранил управлението на Агенцията за одит на европейските средства и шефа на виновната дирекция в Министерството на финансите Добринка Михайлова.

Две седмици след началото на служебния кабинет - ръководителите на организацията и дирекцията са били възобновени на работа.

Вторият сигнал, по който Екологичен потенциал е сезирана от " Промяната ", е, че непозволените контракти за правни услуги в Министерство на регионалното развитие не са били " проспани " инцидентно от одитиращата институция, а са резултат на процедура за съзнателно прескачане на съмнителни планове.

Според данните на Василев - чиновници на Агенцията за одит на европейските средства не са употребявали профилирания програмен продукт за следене на подбора на одитираните планове, а са правили систематизиране през онлайн платформата Random.org. Сайтът генерира инцидентни цифри от избран набор номера на контракти, без да наблюдава какъв брой пъти се повтаря процесът, до момента в който " инцидентно " се подбере авансово мечтаното число.

Бившият министър на финансите се усъмни, че е юридически опит да се заметат следите от нарушаванията: " В последния ден преди отстраняването си тези хора са изтрили огромна част от документите на техните компютри. Имаме копие от дисковете преди и след изтриването и тъкмо кои файлове са били изтрити ".

Лидерите на Политическа партия оповестиха, че нямат желание да сезират българската прокуратура по този случай, тъй като " няма смисъл " - вместо това ще разчитат на екипа на Лаура Кьовеши да довърши следствието.

" Трябва да имаме същинска антикорупционна комисия и държавно управление, което да работи с европрокуратурата това да се разнищи до дъно ", сподели Кирил Петков.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР