Артимър има инструменти на ръцете, закръглено тяло и е най-положителният

...
Артимър има инструменти на ръцете, закръглено тяло и е най-положителният
Коментари Харесай

Роботите в света на чудесата

Артимър има принадлежности на ръцете, закръглено тяло и е най-положителният робот измежду уондърите, основани от Чудомир Драгнев – Чудото. Неговата марка е разпознаваема за всеки, който обича различното изкуство. Чудото е стиймпънк актьор, който основава “чудеса “ от железни (и други компоненти). Невероятният му свят гостува на “Изотопия “, което е най-логичното продължение на пътешествието в света на стиймпънка, откакто или казано по различен метод, един от първите майстори, въодушевили Чудото за личното му изкуство.
Освен с Артимър Чудомир Драгнев срещна “Автономията за слушане “ с още уондъри – Червен, Ръждив и Златен. Роботите, които другар и съучастник на Чудото назовава на основателя им (бел. ред. – от думата “чудо “ на британски език – wonder), живеят под транспарантен купол, който пази тях от света и света от тях. “Куполът има и алегорично значение, тъй като всички сме се затворили, както са тези роботи. Те не подозират за проблемите на останалия свят, даже за личните си проблеми. Затворили са се под един купол и това е тяхното всекидневие “, споделя Чудомир Драгнев, чиито уондъри .



Задругата на чудесата приготвя книга за дребни и огромни


Първото серийно произвеждане на роботи Чудомир прави за изложбата “Самозванци “. Изработва 44 робота, а съдружникът му вижда в тях опцията за страхотна история и стартира да пресъздава света на уондърите в 3D формат. Това е началото на , към която доста скоро се причислява и писателят на детски книги (или както самите се дефинират в интернет “задругата на чудесата “). Първата книга е “на дупето на кокошката “, както с усмивка се показва Чудомир и се надява до 1 юни да има същински “роботски “ подарък за децата. “Надявам се да бъде подарък и за възрастните. Тя няма да бъде показана единствено като брошура. На събитието хората ще могат да видят и част от действителните обекти. През ателието минават към 100 души месечно и виждам реакциите им “, добави Чудомир, който ни разкри, че работи и по втора книга.



Още една тухла в стената 


Ателието на Чудомир Драгнев се намира от социализма в София. Самият Чудомир признава, че “ателие “ не е подобаваща дума, тъй като в голямото пространство, където работи той, има още доста създатели. Всеки от тях си има своя работилница или специфичен ъгъл, където са ситуирани инструментите и материалите му и може да твори на воля личното си изкуство. Макар че за някои хора етажите от някогашния склад към момента могат да наподобяват като руини, то графитите и детайлите, основани по стените, придвижват всеки клиент в света на различното изкуство.



Скоро там следва да се отвори и голяма изложба, въпреки и в този момент до нея да се минава през отвор в тухлена стена. Колкото повече тухли биват свалени, с цел да се доближи до необятното и добре осветено пространство, толкоз по-голямо става нетърпението на Чудомир да завърши с ремонтните действия и да предложения актьори да показват творчеството си. Първата експозиция ще бъде с негови творби, защото към този момент има съвсем напълно приключен план.



Артист, а не макетист 

Чудомир Драгнев – Чудото е имал няколко възпитаници, чиито творби могат да бъдат видени съвсем на всички места в ателието му и в останалото пространство, където творят други актьори. Крум Вълков е един от тези възпитаници, “който не мога да нарека “ученик “, тъй като в него е прикрит целият гений на планетата “, споделя Чудомир, до момента в който стои пред красиви железни пластики.



Повечето му възпитаници са “избягали от Художествената академия “, тъй като един път усетили свободата на творчеството с метал, мъчно се връщат към догматизма, който се преподава там, разяснява Чудото и демонстрира направен от него преди години локомотив. Според стиймпънк актьора, в случай че това произведение бъде забелязано от експерт, той би разкрил много грешки по отношение на автентичен локомотив, макар че има невероятни елементи върху него. “Аз съм актьор, а не макетист. Прилича ли на локомотив? Прилича! Защо да върша макет? Това споделям на учениците си. Направете го, както си го представяте “, споделя Чудомир и си спомня по какъв начин един от учениците му, фен на мотори, дълго време е гледал скици, до момента в който стартира да работи по пластика на мотор. „ Казах му, тук фар и контейнер няма да намериш. Знаеш по какъв начин наподобява мотор. Постарай се и ще стане “, спомня си Чудото.

В звуковия файл може да чуете цялостния диалог с Чудомир Драгнев.

Разгледайте и галерията, разкриваща благосъстоянието на населяваното от десетки актьори пространство


Снимки: Иван Нотев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР