Ароматът на канела и портокалови корички вече се носи във

...
Ароматът на канела и портокалови корички вече се носи във
Коментари Харесай

Миризма на канела и хиляди светлини: Топ 10 на коледните базари в Европа


Ароматът на канела и портокалови корички към този момент се носи във въздуха освен у нас, само че и в цяла Европа. Няма по-празнично място от коледните базари. Ето за какво, без значение от инфлацията и енергийната рецесия, милиони европейци няма да пропуснат опцията, да изпият по чаша греяно вино.

Традицията на коледните базари датира от Средновековието, като те се появяват за пръв път в Германия. През последните 20-25 години обаче тези пазари носят празничен дух из цяла Европа – даже в най-южните испански и португалски градове, където почни в никакъв случай не вали сняг и несъмнено нямат потребност от греяно вино.

Годината е към своя край и за мнозина това е съвършен миг за пътешестване. Ето за какво екипът на btvnovinite.bg ви предлага да посетите някое от най-интересните и занимателни места в Европа, в случай че към момента ви липсва коледен дух.

По това време на годината се появяват разнообразни ранглисти. Според една от тях Полша оглавява листата с най-хубавите коледни базари. Те са известни със относително ниските си цени, забавните артикули и вкусната храна. Препоръчват се базарите в Краков, Вроцлав и Гданск.

В друга ранглиста под №1 откриваме панаира в Будапеща, Унгария. Той беше открит на 18 ноември пред базиликата „ Св. Стефан “ и ще действа до 1 януари 2023 година Всички, които са го посетили в края на 2019 година, настояват, че става дума за впечатляващо угощение на сетивата. Тази година на площада има 120 коледни къщички, както и 12-метрова елха със особено определена „ точка за селфи “ (най-доброто място за снимки).

Снимка: Getty Images


Коледните базари във Виена, Австрия

КОГА : От 19 ноември до 26 декември 2022 година

КАКВО : Според няколко разнообразни ранглисти това е най-красивият, само че и най-скъпият коледен базар в Европа. Той е ситуиран на централния площад пред кметството във Виена. Ароматът на коледни печива и парещ пунш основават съвършената празнична атмосфера. Там могат да се купят истински коледни дарове, декорация за елхата, сладкиши и топли питиета. На разположение на посетителите има също по този начин коледни работилници и въртележки за децата. Дървета наоколо до площада са украсени и светят до късно вечерта, макар енергийната рецесия. Доре би било да се знае обаче, че в града и към него има още десетки базари, които си коства да бъдат посетени – като да вземем за пример този пред двореца Шьонбрун. Той предлага чиста романтика на имперски декор и се трансформира в Новогодишен пазар след Коледа. Там също има обичайни занаяти и ръчно направени предмети, само че посетителите могат да се насладят и на коледни концерти.

КАК : Това е една от дестинациите с директни полети от София. В момента цените на самолетните билети стартират от 170 евро на човек, в случай че не се появят положителни предложения в последния миг преди пътуването. Добрата вест е, че от летището до центъра има метро, т.е. човек може да си спести разноските за такси. През декември обаче хотелите са с цени над 100 евро на нощ, като могат да доближат и до няколко хиляди евро.

Снимка: Getty Images


Tivoli Gardens в Копенхаген, Дания

КОГА : От 18 ноември до 31 декември 2022 година

КАКВО : Струва си човек да изживее магията на скандинавската Коледа в шикозния парк „ Тиволи “ в Копенхаген. Зелените площи се трансформира в същинска зимна приказка по време на годината, настояват осведомени. Алеите в чудната градина са украсени с над 500 000 мигащи светлини, има дървени колиби в скандинавски жанр и въртележки, а дърветата са покрити със сняг. Именно тази приказна конюнктура притегля туристи от целия свят. Човек наложително би трябвало да опита кнедлите с ябълки ( aebleskiver ), които идеално вървят с чаша греяно скандинавско вино ( glögg ). След това няма по какъв начин да не повярвате в Дядо Коледа. Един от занимателните обстоятелства е, че този коледен базар е ентусиазъм за Дисниленд.

КАК : Една от нискотарифните самолетни компании предлага пряк полет от София до Копенхаген, само че сега цените стартират от към 400 евро. Може да се лети през Виена или Варшава, както и да се лети до Брюксел и да се вземе трен до Копенхаген. Над 80% от местата в хотелите към този момент са заети. За три нощувки човек би трябвало да си подготви от 100 до 1000 евро, според от желанията си.

Снимка: Getty Images


Christkindlesmarkt в Нюрнберг, Германия

КОГА : От 25 ноември до 24 декември 2022 година

КАКВО : Германия е родината на тези празнични пазари. В цялата страна има стотици коледни селца, само че това в Нюрнберг се слави като един от най-традиционните. Базарът датира от 1628 година Търговците би трябвало да преминат през непоколебим развой на утвърждение, като всички всеобщо създавани артикули са строго неразрешени. Това значи, че всичко е ръчна направа. Зад всеки ъгъл човек може да откри вкусна храна и питиета – като да вземем за пример ароматите нюрнбергски меденки, пикантните немски салами ( Rostbratwurst ) и типичното греяно вино, чийто мирис се носи във въздуха.

КАК : Най-бързият и комфортен метод е да се лети от София до Нюрнберг през Мюнхен. Ако се вземе билет до крайната цел, цената му ще стартира от 170 евро нагоре. Има вид да се лети до Мюнхен, след което да се вземе трен до Нюрнберг. Той обаче е много по-скъп, тъй като билетите за влаковете в Германия не са като тези в България. Но това разрешава да се видят два коледни базара – в Мюнхен и в Нюрнберг. Хотелите са с цени от 100 до 800 евро за три нощи.

Снимка: Getty Images


Tuomann Markkinat в Хелзинки, Финландия

КОГА : От 1 до 22 декември 2022 година

КАКВО : Домът на Дядо Коледа трансформира Финландия в една от най-празничните дестинации в света. Ако човек не може да стигне до Лапландия, може да се отдаде на множеството сезонни изкушения в столицата Хелзинки, в това число да посети стилния коледен базар на Сенатския площад. Около 130 търговци ще разположат своите дървени колиби по Алеята на подаръците. Те оферират ръчно направени финландски артикули като типичните за страната геометрични фигури от плява, свещи от бор и бреза, резбовани дървени чаши и модерни бижута. Посетителите могат да се насладят на обичайна финландска коледна напитка g lögi (смес от подправено вино, бадеми, стафиди, а от време на време и малко водка) дружно с обичайни финландски десерт със сладко от сливи или с джинджифилови бисквити.

КАК : От София до Хелзинки се лети през Мюнхен или Франкфурт, като цените на билетите сега стартират от към 250 евро. Хотелите са с цени от 100 до 500 евро за 3 нощувки.

Снимка: Getty Images


Skansen Christmas Market в Стокхолм, Швеция

КОГА : От 26 ноември до 19 декември 2022 година, само че единствено в петък, събота и неделя.

КАКВО : Това е един от най-големите и остарели коледни базари в страната – организира се от 1903 година За да доближи до този коледен базар човек би трябвало да пътува с трамвай или да се качи на ферибот от Стокхолм до остров Юргорден. Там ще открие нещо като музей навън „ Скансет “, който по това време на година приютява празничния базар. Той действа единствено през уикендите, като се открива в края на ноември и се закрива малко преди Коледа. Посетителите през почивните дни доближават до 25 000, като една трета от тях са деца. Този базар е тъкмо толкоз обичаен, колкото може да си показа човек – като се стартира от достоверните шведски занаяти, мине се през вкусните салами и пушена пуйка, та се стигне до ароматните подправки и коледни свещи. „ Скансет “ също по този начин приютява и дребен зоопарк, тъй че наред с коледния базар, посетителите могат да се порадват и на емблематичните за Коледа северни елени.

КАК : Няма директни полети от София до Стокхолм, по тази причина се лети през Варшава, Мюнхен или Виена. Цените на билетите стартират от 250 евро. За три нощувки човек би платил от 250 до 550 евро. Изборът е огромен, защото местата за настаняване все още са заети на към 35% от потенциала си.

Снимка: Getty Images


Коледният базар в Базел, Швейцария

КОГА : От 24 ноември до 23 декември 2022 година

КАКВО : Всяка година Базелският коледен базар притегля доста гости, тъй като е един от най-любимите на европейците от Западна и Централна Европа. Може би тъй като той също обезпечава достоверна и неповторима атмосфера. Базел се слави като най-красивия и максимален коледен град в Швейцария. Ето за какво си заслужава да бъде посетен. Не единствено добре непокътнатият Стар град сияе в коледна светлина, само че и съвсем всички магазини и фасади на здания в модерната част са окъпани в златист искра. Изумително е по какъв начин стотината високи борове са се подредили от двете страни на централната улица и демонстрират пътя към базара. Те наподобяват на блестящо осветени стражи в една вълшебна приказка. Препоръчително е човек да посети централния коледен базар в сърцето на празнично украсения Стар град. В центъра на базара постоянно има неповторима коледна елха.

КАК : От София до Базел се лети през Мюнхен, Виена или Цюрих. Цената на самолетния билет стартира от 200 евро. Хотел за три нощувки излиза към 400 евро, само че в случай че човек избере лукса ще би трябвало да заплати най-малко 1000 евро.

Снимка: Getty Images


Коледният базар в Мец, Франция

КОГА : От 18 ноември до 24 декември 2022 година

КАКВО : От 10 години той е измежду най-хубавите коледни базари в Европа. Разположен е на централния площад. Той е считан за един от най-красивите във Франция. Посетителите могат да се насладят на неповторимо преживяване – като да вземем за пример „ Пътеката на фенерите “ ( Sentiers des Lanternes ), Виенското колело и ледена пързалка. Но това не е всичко – тук също се пазари. Малките дървени къщички са приютили локалните занаяти. Дестинацията притегля освен пътешественици, търсещи най-красивите коледни базари в Европа, само че и доста създатели, дизайнери и актьори. Могат да се купят ръчно направени дарове и да се опитат най-хубавите меденки в света. Карането на кънки върху леда се комбинира идеално със стопляне на ръцете с чаша греяно вино или парещ шоколад. Фойерверките пък могат да прогонят мрачните мисли и да заредят всеки човек с коледно въодушевление.

КАК : Няма пряк полет от София до Мец, само че се лети през Париж и Тулуза. Цените на билетите стартира от 3000 евро, поради многото прекачвания. Естествено съществува и разновидността за пътуването с трен от Париж до Мец, който излиза по-евтино, макар високите цени на тази услуга. Френските железници са на светлинни години от БДЖ и пътуването ще е прелестно. Три нощувки излизат от 150 до 800 евро, съгласно звездите на хотела.

Снимка: Getty Images


Базарът Old Town Square в Прага, Чехия

КОГА : От 26 ноември 2022 година до 6 януари 2023 година, като работи в това число на Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

КАКВО : Родният град на положителния крал Вацлав безусловно оживява по Коледа. Празнични базари могат да бъдат открити из целия град, само че най-популярен е този на Стария градски площад ( Old Town Square ), където всяка вечер посетителите могат да се насладят на концерт с коледни песни. Стотиците дървени къщички са отрупани с артикули на обичайни чешки занаяти. До високата елха е ситуирана красива сцена на Рождество Христово. Точно в 21 ч. голямо коледно дърво стартира да свети в такт с музикално произведение. Посещението в Прага няма да е пълноценно, без да се опитат някои от чешките деликатеси - пражка шумка ( Pražská Šunka ) или сладкиш сходен на рулце, цялостно с крем и покрито със захар и канела ( trdelnik ). Една вечеря на базара излиза към 50 евро на човек. За спомен човек може да си купи обичайното ангелче, което е ръчно направено и 100% достоверно.

КАК : Лети се непосредствено от София до Прага. Цените на билетите сега стартират от 200 евро на човек. Съществуват и варианти за прехвърляне през Варшава на цена към 300 евро. Три нощувки биха излезли сред 150 и 600 евро, съгласно избора на хотел.

Снимка: Getty Images


Коледният базар в Крайова, Румъния

КОГА : От 11 ноември 2022 година до 8 януари 2023 година

КАКВО : Тази година коледният базар в Крайова беше открит на 11 ноември 2022 година Или другояче казано, той е първият в Европа, който отвори порти и евентуално ще е последният, който ще постави край на тазгодишното празнично въодушевление. The Artist Awards е грандиозно шоу, в което се включват най-популярните румънски артисти и актьори. Общинарите са се погрижили базарът да е освен най-дългият, само че и най-успешният. Те са планували другите коледни събития - пазар с ръчно направени артикули, ледена пързалка, концерти и креативен работилници. Щандовете за храна са ситуирани на четири разнообразни места в града – площад „ Михай Витеазул “, Стария център ( Piața Frații Buzești ), площад „ Уилям Шекспир “ и в региона на фонтана Доляна. Те са свързани дружно благодарение на вълшебен светлини (инсталирани са над милион светодиодни крушки). Това трансформира Крайова освен един от най-хубавите коледни базари в Европа, само че и най-осветения в изискванията на енергийна рецесия. Големи, радостни и цветни кукли радват очите на дребните и огромни гости. Има и голям брой коледни елхи, които също са охолно окъпани в светлини. Характерни за този базар са и летящите фенери във всички цветове, както и класическите светещи фигурки. Задължително би трябвало да се посетят и така наречен коледни къщички. Там човек може да си купи вълшебно изрисувани герои от приказките.

КАК : Разстоянието сред София и Крайова е 259 км и до там може да се пътува с автомобил. Разстоянието се взима за към 3 часа. Другият вид е с трен от Видин, като цената на двупосочния билет е към 15 евро. Около 95% от местата за настаняване през декември към този момент са заети, само че въпреки всичко могат да се намерят хотелски стаи на цена към 300-400 евро за три нощувки.

Снимка: Getty Images

Коледният базар в Мадейра, Португалия

КОГА : От 1 декември 2022 година до 8 януари 2023 година

КАКВО : Снегът може да е по-скоро необичайност на остров Мадейра, само че коледният базар там не отстъпва по помпозност на тези в останалите елементи на Европа. Представете си остров с рядка хубост, украсени с хиляди светлини. Не е ли това идеалното място да се отпразнува Коледа и Нова година? Изложено е огромно многообразие от артикули, в това число екзотични цветя, обичайни сувенири и типични деликатеси. Сезонните питиета, въпреки в тази ситуация да не става дума за греяно вино и парещ шоколад, способстват за възстановяване на настроението. На острова се пият най-вече ликьори. Въпреки доста по-топлото време и тук се носят коледни песни и осъществявания на типични фолклорни групи. Тържествата на остров Мадейра стартират на 1 декември, а туристите никога не трябва да пропущат известното шоу с фойерверките – то е едно от най-пищните и красиви освен в Европа, а и в света. Записано е даже в Книгата на международните върхове на Гинес. Местните поданици нормално украсяват къщите си с обичайни фигурки ( lapinhas ), изобразяващи Рождество Христова. Не липсват обаче и голям брой светлини и сезонни цветя. От позиция на гастрономията е всекидневно да се подготвят типичните вкусни ястия като медени бисквити и месо във вино и чесън.

КАК : Най-добрият метод да се стигне до остров Мадейра е посредством чартър, проведен от туристическа организация. Ако въпреки всичко човек реши самичък да си провежда пътуването, би трябвало да знае, че до там се лети през Милано, Лисабон или Манчестър. Цените на билетите стартират от 250 евро. Около 80% от местата за настаняване през декември към този момент са заети. Но към момента човек може да се резервира три нощувки на цена от 250 до 500 евро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР