Аржентина е поискала от Русия да арестува бившия външен министър

...
Аржентина е поискала от Русия да арестува бившия външен министър
Коментари Харесай

Аржентина поиска от Русия да задържи иранец

Аржентина е поискала от Русия да арестува някогашния външен министър на Иран Али Акбар Велаяти, с цел да бъде екстрадиран по отношение на бомбеното нахлуване против еврейския център в Буенос Айрес през 1994 година, съобщи БНР, базирайки се на Агенция Франс Прес.

Велаяти е в Русия като консултант по интернационалните въпроси на иранския висш водач Али Хаменей. Той беседва в четвъртък с съветския президент Владимир Путин, а през днешния ден има планувана среща с енергийния министър Александър Новак, след което ще отлети за Китай.

Аржентинското външно министерство съобщи, че чака отговор от Русия по настояването за арест, направено „ в границите на контракта за екстрадиция сред двете страни “.

Велаяти беше външен министър на Иран, когато бомба унищожи постройката на Съвместната аржентинско-израелска асоциация на 18 юли 1994 година, като при офанзивата бяха убити 85 души и 300 ранени.

В Аржентина той е упрекнат за убийства, осъществени на основата на расова или религиозна ненавист. Като директен причинител е упрекната Ливанската шиитска организация „ Хизбула “, че по поръчка на Иран направила офанзивата против еврейския център, както и против израелското посолство в Буенос Айрес две години по-рано.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР