Арх. Борислав Игнатов е кандидатът за кмет на Демократична България.

...
Арх. Борислав Игнатов е кандидатът за кмет на Демократична България.
Коментари Харесай

Архитектът, който знае как се решават проблеми в големи градове

Арх. Борислав Игнатов е претендентът за кмет на " Демократична България ". При представянето през днешния ден той сподели, че е работил по огромни планове в Бостън, Ню Йорк, Пекин и Москва, видял е какви са проблемите на огромните градове и какви са положителните практики за превъзмогването им. По думите му най-голямата неистина е, че положителните практики не могат да бъдат прилагани в България.

Арх. Игнатов трета година ръководи Камарата на архитектите в България. Това, което сигурно може да се каже за него е – не се крие и показва бързо и ясно позицията си по всички противоречиви тематики в обществото. И не постоянно печели всеобща възхита, тъй като търси първопричината, а не просто виновника.

Той непосредствено разгласи, че не е склонен с държанието на своя сътрудник, архитект на ремонта на ул. " Граф Игнатиев ", който се скри от медиите след несполуките там. Но уточни по-големия провинен за гафовете – Столичната община, възложител на ремонта за 21.5 млн.лв. Тя е трябвало да управлява осъществяването на плана, тъй като същата фирма-изпълнител на ремонта съвършено е обновила централната улица на Бургас " Княз Богориди ". Но там зам.-кметът на общината дружно с проектанта неразделно е направлявал ремонтните действия.

За разрешителното за градеж на небостъргача " Златен век " арх. Игнатов разгласи, че въпросът произтича от неуредици в законодателството и непосредствено предложи Законът за устройство на територията да бъде сменен от нов Кодекс, както в доста европейски страни, който по-ясно и стабилно взема решение такива случаи. И отхвърли популизма в решаването на случая със срещата сред протестиращите и Бойко Борисов. След нея градежът беше спрян.

" Не е допустимо министър-председателят да се занимава с обекти, каквито и да са те. Не може страната да опира всякога до министър-председателя ", очерта тогава архитектът формата на ръководство у нас в последните години.

За кръстовището на бул. " Васил Левски " в родната му Варна, което се наклони след ремонта за 80 млн.лв., арх.Игнатов напомни, че реконструкцията била по план от 80-те години на предишния век, който няма нищо общо със актуалната инфраструктура на града.

За Паметника на руската войска

- обект на разгорещени разногласия с години, архитектът предложи да не се събаря или мести, а да се " опакова " в озеленен с растения саркофаг. Вътре паметникът да се трансформира в музеен експонат и по този начин да не участва толкоз явно в центъра на София. Преди това тества във фейсбук настройките по деликатната тематика с " патриотичната " концепция вместо боеца, размахващ шмайзера, на постамента да се инсталира националния герб. Реакцията във фейсбук бързо го ориентира и последва концепцията му за зеления саркофаг.

" Аз съм положителен човек, споделя той. Прекаленото вглеждане в грозните неща към нас ни изправя пред риска на депресията. Така можем да лишим живота си от смисъл ", споделя той пред " Капитал ".

България-САЩ-България

Борислав Игнатов е приключил Архитектурния факултет на УАСГ в София, компетентност " Градоустройство " през 1995 година Започнал е да работи още в трети курс. " Занимавах се с нещо, което звучеше прекомерно авангардно по това време, споделя той. Разработвахме триизмерни компютърни визуализации на планове и компютърни игри, които имаха архитектурен подтекст. " През 1993-94 година у нас това в действителност звучи авангардно и... изцяло обречено.

През 1998 година печели зелена карта и година по-късно отпътува за Съединените щати. " Това беше време на напредък за Америка и още на втория месец ми се удаде опцията да стартира работа в архитектурното бюро William Rawn Architects. Въпреки това на всяко ново място човек изживява детството си още веднъж. Откриваш света и нещата към себе си, чувстваш се неумел и усвояваш стъпките една по една ", споделя той пред " Капитал ".

През 2005 година Борислав Игнатов взема решение да кандидатства в Колумбийския университет в Ню Йорк. Приет е със стипендия в стратегия за следдипломна подготовка към магистратурата му. Там учи авангарден архитектурен дизайн, а по-късно е поканен да преподава в същия университет, в катедрите " Концептуална архитектура " и " Опазване на историческото завещание ".

" Абсолютен срам е за една нация да остави историческото си завещание да рухне. Това не е единствено симптом за материална беднотия, а на духовна и на необяснима незаинтересованост към това, което притежаваме ", прозрял е той.

През 2007 година стопира преподавателската си активност и се връща в България, тъй като получава цялостна независимост за правене на план за екокъща. Няколко години по-късно издигнатата къща става единствената българска постройка, включена в влиятелния алманах " 1000 x European Architecture " на швейцарското издателство Braun Publishing.

От тогава арх. Игнатов постоянно пътува до Съединените щати. Със свои сътрудници от Сиатъл изготвя плана за Музей на дизайна в Шънджън – един от най-бързо разрастващите се градове в Китай.

Носител е на Голямата на премия на Съюза на архитектите в България – през 2010 и 2012 година, на премията на Община Варна за достижения в архитектурата, на Министерство на културата, както и " Архитект на годината ", " Сталкер ", " Животворна светлина "...

Колегите му акцентират, че е специализирал в

реформаторски архитектурни решения

за регистриране на постройките в природата и историческия подтекст. Самият той има вяра, че най-хубавата архитектура е тази, която работи в естетика с озеленяването и историческите дадености на мястото.

През 2016 година Камарата на архитектите у нас избира арх. Игнатов за ръководител. Неговата стратегия за оптимизация на и развиване на организацията бързо печели последователи. Новият водач незабавно вкарва директна народна власт посредством електронно гласоподаване, онлайн съвещания и непосредствено лъчение на общите събрания на Камарата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР