Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително, броят

...
Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително, броят
Коментари Харесай

Кога ще си отиде зимата: от -2 до 30 градуса ни очакват през април

Април е характерен пролетен месец. Температурите се покачват доста, броят на слънчевите дни се усилва. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се намаляват под 0°. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни стопляния се доближават летни температури – до 30°-34°. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните стихии.

Тази година през април се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата, която за по-голямата част от страната е сред 10° и 13° , по Черноморието и във високите полета – сред 8° и 14°, а за планините – от минус 5° до 3°. Най-ниските температури през април ще са най-вече сред минус 2° и 3°, а най-високите - сред 25° и 30°.

Месечната сума на преваляванията приблизително за страната ще бъде към и под нормата , която за равнините е сред 30 и 75 л/кв.м, а в планинските региони – сред 60 и 100 л/кв.м.
 Най-благоприятните дни през април  Най-благоприятните дни през април  Най-благоприятните дни през април  Най-благоприятните дни през април
В началото на април ще бъде относително топло, прохладно, с променлива, постоянно забележителна облачност и тук-там, повече в Западна България, краткотрайни превалявания. Ще има и гръмотевици. Към средата на първото десетдневие температурите ще се намалят, ще доминира облачно време , основно в западната половина от страната с превалявания от дъжд, в планините – от сняг. Относително по-малка възможност за превалявания има през интервала 6-8 април, когато и температурите ще се покачат и ще се приближат до климатичните правила. В края на десетдневието вероятността за превалявания още веднъж се покачва.

В началото на второто десетдневие преваляванията ще спрат и ще доминира слънчево време. Температурите ще се покачат още и се чака да бъдат по-високи от нормалните за интервала. Към средата на десетдневието вероятността за превалявания още веднъж се покачва и през втората му половина през множеството дни ще има условия за развиване на купесто-дъждовна облачност, краткотрайни превалявания, следобяд с гръмотевици . Температурите релативно ще се намалят, само че ще останат над нормите.

След 21 април се резервира наклонността за относително топло време. По-стабилно и с по-малка възможност за превалявания ще е през първите дни от десетдневието. През втората му половина още веднъж вероятността за по-чести краткотрайни превалявания и намаляване на температурите се покачва.

Прогнозата е на дежурния синоптик от Национален институт по метеорология и хидрология Анастасия Кирилова, представена от.
 7-те най-опасни дни през април  7-те най-опасни дни през април  7-те най-опасни дни през април  7-те най-опасни дни през април
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР