Апостолът на свободата Васил Левски е предаден и заловен в

...
Апостолът на свободата Васил Левски е предаден и заловен в
Коментари Харесай

Левски е бил заловен по Коледа


Апостолът на свободата Васил Левски е предаден и хванат в третия ден на Коледа преди 150 години.

 

Заптиетата арестуват Апостола в тъмните часове на 26 против 27 декември 1872 година в Къкринското ханче край Ловеч. През 1952 година са оповестени протоколите от разпитите на Левски. В тях самият той разказва по какъв начин е хванат.

 

От роман на комшия на Къкринското ханче излиза наяве, че акцията по залавянето на Апостола е добре проведена и турците най-вероятно чудесно са знаели кого дебнат, което потвърждава, че Апостола е предаден.

 

Спомените на спътника на Левски към залавянето му били оповестени едвам през 1990 година Именно от Никола Цвятков потегля версията, че Апостола се е закачил за оплитам и по тази причина бил хванат – факт, който към този момент изрично се отхвърля.

 

Дядо Петър Попов бил в дюкянчето си, отстоящо от Къкринското ханче на към 30-40 м. той споделя, че към 2 ч. през нощта Христо бил излязъл да докара коне, нужни за идния път, нахранил ги и изчакал да си доядат. Храната. Пред съда, Левски също споделя, че Христо е излязъл от ханчето, тъй като се изгубили добичетата му и отишъл да ги търси. Върху Христо също падат подозрения, че може да е предал Апостола.

 

През цялото време Никола Цвятков останал в стаята. Когато всичко утихнало си помислил, че Левски е съумял да избяга и се успокоил. Не след дълго обаче стражарите още веднъж почнали да блъскат вратата да им се отвори. Никола се престорил че спи, в същото време се върнал Христо Цонев. Турците го хванали и той им споделил, че е ханджията, също потропал на вратата и извикал Никола, който отворил.

 

Влезли няколко стражари в ханчето и като пристигнал старшият изискал да доведат „ оная свиня “. Тогава Никола видял 4-5 стражари, които водели гологлав човек, разюздан и необут, с паднали гащи и вързани откъм гърба ръце, целия облян в кръв. изначало Никола не могъл да го познае, само че когато индивидът проговорил, станало ясно, че е Левски. Стражарите предиздвикали Никола да му вдигне гащите и да го опаше. Апостола качили на колата, дружно с ранения жандарм. Никола и Латинеца вързали с едно въже с ръцете откъм гърба. Така тръгнали за Ловеч.

 

Съдбата въпреки всичко дала някакъв късмет на Левски да се избави. В среднощ Никола Цвятков се събудил, откакто сънувал призрачен сън. Събудил и другите двама и желал да потеглят. Левски като видял часовника, споделил, че е прекомерно рано за потегляне, отново лежащ и спали с Христо Латинеца, до момента в който след два часа Никола още веднъж не ги събудил.

Източник: Уикенд



Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР