АОБР: Разходите за осигуровки да се поделят между работодатели и

...
АОБР: Разходите за осигуровки да се поделят между работодатели и
Коментари Харесай

Бизнесът иска равни осигуровки между работодател и работник

АОБР: Разходите за осигуровки да се поделят сред работодатели и служащи Разходите за осигуровки да бъдат поделени по равно сред работодателите и служащите. Това предлага Асоциацията на работодателите. Според представителите на бизнеса това няма да докара до понижение на заплатите. В новите трудови контракти да бъдат записани общите разноски за труд и чистия приход, гласи предлагането за промени в Кодекса на труда.
 
В момента разпределението на осигурителната тежест е 60 % за работодателя и 40 за служащия. Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България, твърди, че при систематизиране 50 на 50 на осигуровките ще се освободи финансов запас и даже ще има опция за нарастване на заплатите: " В рамките на общия разход за труд нищо няма да се промени и в границите на чистия приход също нищо няма да се промени. Такава промяна направиха сполучливо в Румъния, а доста от дълго време е по този начин в Македония. Това внася повече бистрота. Това, несъмнено, няма да увеличи приходите на хората. Те ще се покачат от повече и по-добра работа ".  
 
Предприемачите не престават да упорстват да се анулира правилото компаниите да изплащат първите три дни за краткотрайна неработоспособност. 876 милиона лв. са загубите на бизнеса от тази мярка. Относно вноса на служащи от чужбина от Асоциацията на работодателите считат, че в началото би трябвало да се вкара българска карта за 5 години и едвам по-късно служащият да кандидатства за поданство.
 
Председателят на УС на Българската стопанска камара Радосвет Радев посочи административните спънки, с които се сблъсква бизнесът: " Времето на нужда за започване на бизнес в България е 23 дни, против 12 за Румъния. Времето, належащо за приемане единствено на електричество, закачването ви към което и да е ЕРП, в Естония е 90 дни, в Румъния - 174, а в България - 262 дни. Процедурите за започване на бизнес като компания са седем, в Румъния - шест, в Естония - три ".  
 
Според Радосвет Радев би трябвало да се вкара процедурата на безмълвно единодушие при процеса на присъединение на компаниите към ВИК и електроснабдяване, който сега лишава доста време. Работодателите упорстват още за анулация на налога върху дивидента и понижаване с 5 % на налога върху приходите на едноличните търговци. Искат още противоположното начисляване на Данък добавена стойност да откри по-голямо приложение.  -->
 
Идея на бизнеса е и да се сътвори и народен фонд за реклама на България, който да популяризира туризма на страната ни, както и да разпространява родните ни артикули.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР