Антикорупционният фонд е изпратил официален сигнал до Европейската прокуратура, че

...
Антикорупционният фонд е изпратил официален сигнал до Европейската прокуратура, че
Коментари Харесай

АКФ: МЗ е закупила и раздала дефектни защитни маски и лекарствени средства на медици

Антикорупционният фонд е изпратил формален сигнал до Европейската прокуратура, че българското Министерство на здравеопазването е закупило дефектни китайски защитни маски и лекарствени средства, които след това е раздало на българските медици за битка с COVID-19 през 2020 година
От формалното известие на АКФ излиза наяве, че сходен сигнал е подаден до българската прокуратура още през 2020 година Тогава преписката по случая е прекъсната. АКФ подава втори сигнал през 2021 година, само че досега липсват каквито и да било дейности.
От фонда показват, че казусът е от компетентността на Европрокуратурата, защото платените по проблематичните контракти суми съставляват европейско финансиране.
За какво става въпрос?
За първи път институциите са алармирани за проблемите с китайските маски и лекарствени средства още през септември 2020 година, когато АКФ прави огромно следствие.
Тогава излиза наяве, че някогашният здравен министър Кирил Ананиев е раздал маски RYZUR на стойност 1,6 млн. евро на медици и здравни служащи на първа линия. Той се обосновал с осъществен тест за надеждност.
От АКФ показват, че пробата е бил осъществен в лаборатория, която няма нужната акредитация да прави такива проби. Тествана е единствено една, единствена маска, която даже не е била от същия тип като импортираните по контракта с китайската страна.
След подаването на сигнала към ВАП прокуратурата приключва преписката, без да прегледа документите, предоставена от АКФ. Според претекстовете им Кирил Ананиев е декларирал, че всички инспекции на маските за осъществени.
Вторият сигнал е за закупуването на два лекарствени продукта – „ Хидроксихлорокин сулфат “ таблетки от 100 мг и таблетки „ Азитромицин “ от 250 мг.
От АКФ показват, че медикаментите на обща стойност над 629 000 щатски $ са закупени без контракти, без съпътстваща лекарствена документи и без опция за идентифициране на производителите. Последващото им систематизиране към болничните звена в страната също опонира на закона.
По този сигнал, който е подаден при започване на юли 2021 година, Софийската градска прокуратура не е подхванала никакви дейности до този миг.
„ Казусът е от особена значимост – става дума за това дали българските управляващи са създали всичко належащо да защитят здравето на българските жители и медици на първа линия. Имаме аргументи да се съмняваме, че това е по този начин и се надяваме на решение на Европейската прокуратура, което да помогне такива нарушавания да не се позволяват в бъдеще “, показват от АКФ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР