Анна Цолова ще бъде свалена от сутрешния блок на Нова

...
Анна Цолова ще бъде свалена от сутрешния блок на Нова
Коментари Харесай

"Пеевски праща много поздрави и Ви желае творчески успех"

Анна Цолова ще бъде свалена от утринния блок на " Нова тв " - тази информация се е разпространявала няколко пъти в медийните среди. Преди седмица - тъкмо в първия ден на септември кореспондент описа в редакцията на " Дневник ", че още веднъж измежду сътрудници се разяснява, че тя няма да бъде водеща през новия сезон.

В същия ден обаче малкия екран беше оповестила измененията в предаването, и макар че в формалното известие акцентът беше върху нови рубрики с повече инфотеймънт наличие (като " Запей, България " и " Другата игра " ), двамата водещи - Анна Цолова и Виктор Николаев бяха снимани в промоционалния клип за утринния блок. В понеделник (4 септември) на екран беше единствено водещият, само че отсъствието на Цолова беше обяснимо с отпуската й (предната седмица тя водеше сама).

Три дни по-късно обаче

слуховете се оказаха правилни

В четвъртък вечер (7 септември) " 24 часа " заяви, че Анна Цолова към този момент няма да е водеща на " Здравей, България " и " евентуално ще прави начин на живот предаване ". От ПР екипа на малкия екран изпратиха известие рано в петък заран, че тя стартира собствен нов план в медиата, само че без повече детайлности. Засега не е ясно нито какво ще бъде предаването, нито по кое време ще е премиерата му. Есенният тв сезон започва в идващите няколко дни, в които двете частни национални малките екрани - Би Ти Ви и " Нова тв " влизат в конфликти за фенове и рекламни бюджети с нови сезони на известни риалити формати, сериали и други актуализирани предаванията. Така че, в случай че новият план на водещата е бил подготвян разумно би било да стартира в този момент.

Самата Цолова беше представена в формалното известие, че работи по плана повече от година, само че го афишира в този момент, тъй като към този момент е подготвена с екип и идея. От благодарствените думи на Силва Зурлева пък излиза наяве, че планът ще е отвън новините. Зурлева, която е член на борда на шефовете на " Нова тв " сега е и шеф на " Новини и настоящи предавание ", откакто в средата на август медиата освободи Дарина Сарелска.

Новината за Цолова би трябвало да мине в графата програмна политика, вътрешни решения, промени и макар че промяната на известни тв водещи постоянно и на всички места провокира мощен интерес, в този случая той е още по-значим, поради подтекста, в който се случва.

Когато преди седмица сред репортерите се разпространяваше информацията за рокадата с Цолова, обяснението беше че е " поради Пеевски ".

Дали в действителност нейни въпроси и мнения за депутата от Движение за права и свободи и модела #КОЙ са повода за свалянето й от утринния блок, или е част от аргументите или е съвпадане (което в действителност му е комфортно и подкрепя визията за мощното му влияние), надали в миналото ще стане изцяло ясно. Дали измененията в ръководството и представянето на новините и персоналните смени имат връзка със договорка за " Нова тв ", за която се приказва от месеци и измежду евентуалните купувачи беше спряган и Пеевски - също не е ясно, тъй като такава към момента няма публично оповестена.

Фактът, че Виктор Николаев, който също има изострен журналистически инстикт, въпроси и реакции по същите тематики като Цолова остава водещ на утринния блок дава опция на малкия екран да понижи резултата от смяната. Дали ще последват и други рокади, и по какъв начин ще се промени предаването ще проличи в ефир.

Но версията за промяна на неуместни водещи звучи правдопободно, в случай че се проследят и последните офанзиви против Цолова, както и нейни реакции.

1. Бившият тв водещ, партиен водач и сегашен евродепутат Николай Бареков беше задействан да нападна няколко тв водещи за приходите и метода им на живот - измежду тях и сътрудника й от екрана Виктор Николаев, както и съперника им за утринните фенове Антон Хекимян от Би Ти Ви.

На 11 август (това е и денят, в който беше оповестена промяната на Сарелска със Зурлева) той заяви през профила си във " Facebook ", че внася и сигнал в прокуратурата и Национална агенция за приходите за инспекция на Анна Цолова " за корупционни практики, укриване на приходи и пране на пари ", а приготвя такива и за другите водещи и продължи с интензивността си през целия ваканционен месец, забърквайки в статуси всички неуместни медии, суми за възнаграждения, обвинявания и обиди.

Национална агенция за приходите и прокуратурата не са коментирали публично сигнала.

Останалото се вършеше от медиите, свързвани с Пеевски. Те се концентрираха изключително върху Цолова и съвсем ежедневно я атакуват по познатия модел и жанр.

Само няколко образеца и единствено със заглавия от " Блиц ": " Гръмовен скандал първо в БЛИЦ! Бареков сезира Цацаров за корупция, укриване на приходи и пране на пари от Анна Цолова и Антон Хекимян ", " Бареков попиля Цолова за баровската ѝ къща в Драгалевци, кючека и корупцията ", " Проф. Димитър Тадаръков скочи на Цолова поради Доган и небрежно й запуши устата! ", " Антон Тодоров даде отпор на Цолова: Няма да ви разреша да ме прекъсвате, доста врагове ще си навлечете! ", " Бареков попиля Цолова за баровската ѝ къща в Драгалевци, кючека и корупцията " итн.

2. Самата Цолова не резервира безмълвие и разяснява остро офанзивите против нея, като разгласи че ще търси правата си и в съда

В средата на август тя разяснява в профила си във " Facebook " - " Както някои от вас са забелязали, сега против мен се прави опит за обществено омаскаряване с неистини, измислици и доноси. Активирани прислужници пробват да опетнят името ми. Бездънен цинизъм. Правят се грозни внушения, пращат се сигнали...За всички клюки и неистини по мой адрес имам вяра, ще намеря правдивост в съда. Преди това обаче задачата е да бъда сплашена. На някого не му харесват въпросите, които задавам заран.

Ако някой откри и стотинка противоречие сред приходите и разноските ми, ще му я подаря. А другояче ще си заплащам вноските по заема. Докато към момента не се санкционира от страната притежанието на личен дом. И ще продължа да си правя работата почтено. Да си мисля ли, че в България честната публицистика е непоносима и невъзможна? "

В края на май в изявление за " Дневник " с Анна Цолова и Виктор Николаев, те разясниха остро и искрено протичащото се в медийната среда в България.

" Има хора, които се назовават публицисти, само че в действителност са прислужници на пропагандата...Тези хора и техните поръчители всекидневно работят, с цел да оцапат нашите лица, т.е. на останалите, които се опитваме да бъдем публицисти. С измислици, неистини, агитация. Това се прави на разнообразни стадии според от това дали споменаваш избрани имена на мощни на деня и питаш за тях. Дали задаваш сериозни въпроси. И тогава стартират да употребяват името ти в изявления в жанр крадецът вика дръжте крадеца.
Омаскаряването на специалността публицист е една от задачите на тази агитация. Важно е публиката да не има вяра на никого, тъй като когато всички сме оцапани, и истината, която казваш, може да бъде оспорена.
Дълго време смятах, че такива хора би трябвало да бъдат оставени да плуват, както е изразът в един анекдот, само че към този момент считам да ги осъждам ", сподели тогава Цолова и още: " Журналистиката би трябвало да бъде наплашена, посечена, доведена до степен на повърхностност. Да й се покаже, че има тематики, по които може да се написа и приказва, и такива, по които не може. Че има хора, които могат да бъдат посочени с пръст, и такива, които не трябва да бъдат закачани и не би трябвало да бъдат питани. "

Два дни (на 26 май) откакто изявлението беше оповестено (на 24 май), Николай Бареков стартира с първа офанзива във " Facebook " против Цолова, поради казаното в диалога от нея.
3. Към търсенето на отговора за какво Цолова изчезва от утринния ефир и има ли роля Пеевски беше припомнено и едно присъединяване на депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев и чест представител на Пеевски като задоволително да изясни протичащото се.

" Чух се тази заран с господин Пеевски по тематиката. Праща ви доста поздрави на вашия екип и ви желае креативен триумф и сподели, че истината съм я споделил аз и че синдиците ще създадат опровергаване, тъй като подобен заем той няма...Фирмите бушони бяха на Цветан Василев. Собственикът на банката може да прави бушони, а не приятелите на притежателя на банката. Да се разберем по този въпрос... "

Отговорът му е във връзка въпроси дали през фирма-бушон Пеевски е имал заеми в КТБ, а в изявлението Цонев разяснява и идното разсекретяване на стенограмите за банкрутиралата банка от президента.
И по този начин единствено в случай че преди седмица звучеше малко необикновено, че мениджмънта на " Нова тв " ще направи смяна с една от най-популярните си водещи, в този момент решението наподобява като знак за наставление. Или привет.

* Заглавието е по репликата на депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев към водещите на " Здравей, България " при започване на юни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР