Английската централна банка (АЦБ) ще позволи на европейските банки да

...
Английската централна банка (АЦБ) ще позволи на европейските банки да
Коментари Харесай

Английската централна банка ще позволи на банките от ЕС да оперират нормално във Великобритания и след Брекзит

Английската централна банка (АЦБ) ще разреши на европейските банки да продължат да дават финансовите си услуги в Обединеното кралство, без да се постанова да основават скъпо струващи дъщерни сдружения след Брекзит, заяви в сряда Би Би Си, представена от Ройтерс.

Ако решението бъде доказано, това би означавало, че европейските банки, предлагащи услуги на едро, няма да се сблъскат с нови трудности, с цел да оперират свободно на Лондонското сити, което продължава да си оспорва с Ню Йорк купата на международен финансов център.

Говорител на АЦБ отхвърли да разяснява информацията на Би Би Си, като се чака Централната банка да разгласява своя метод към бъдещия контрол на задграничните банки през днешния ден от 15:00 ч. наше време.

Предложението на АЦБ като че ли съставлява сигнал на благосклонност от страна на Англия при договарянията за Брекзит и опит да се резервира позицията на Лондон като международен финансов център, който понастоящем е хазаин на повече банкови институции, в сравнение с което и да е друго място на света.

Би Би Си цитира неидентифицирани държавни и банкови източници, които настояват, че поддържат сходно решение.

В по-късна версия на информацията на Би Би Си обаче беше анулирано позоваването на АЦБ, че Централната банка ще предложи на банките от Европейски Съюз да могат да работят както нормално, даже в случай че сред Лондон и Брюксел не бъде подписана дефинитивна договорка по развода.

Трябва да се има поради, че повече от 100 банки, опериращи в Лондон, съставляват клонове на кредитни институции със седалища в други елементи на Европейски Съюз. Понастоящем те работят във Англия според общите така наречен " паспортни правила " на Европейски Съюз, които обаче би трябвало да приключат да работят, когато Обединеното кралство напусне публично единния блок на 29-и март 2019-а година.

Преди време АЦБ уточни, че ще осведоми задграничните банки преди края на годината, дали техните клонове би трябвало да аплайват още веднъж, с цел да получат лицензи да работят на Острова и след Брекзит, или ще би трябвало да се трансфорат в дъщерни сдружения, което би бил много по-скъп вид за банките. Преминаването от клон на дадена банка към нейно дъщерно сдружение значи, че ще се наложи основаването на обособени финансови буфери и съществуването на избран кешов запас на място.

Британският министър председател Тереза ​​Мей неведнъж акцентира, че Англия ще напусне единния пазар на Европейски Съюз, повдигайки серия от въпроси за методите, по които английските компании ще вършат бизнес в единния блок след Брекзит, а европейските компании ще могат да оперират в границите на Обединеното кралство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР