Ангела Меркел е канцлерка на Германия от 2005. Скоро друг

...
Ангела Меркел е канцлерка на Германия от 2005. Скоро друг
Коментари Харесай

Най-големите кризи в епохата на Меркел


Ангела Меркел е канцлерка на Германия от 2005. Скоро различен ще заеме поста ѝ. ​​​​​​​Кои бяха най-тежките рецесии по време на нейното ръководство? Кои проблеми провокираха най-острите разногласия в Бундестага? Тук ги припомняме:

Ангела Меркел - канцлерка в продължение на 16 години

Коронавирус - тази дума бе упомената за първи път в Бундестага на 12 февруари 2020 година в изказване на здравния министър Йенс Шпан. От тогава до през днешния ден в Германия са умряли над 90 000 души, инфектирани с Ковид-19. През последната година и половина в Бундестага се водиха остри разногласия за защитните маски и за имунизацията на популацията, за въвеждането на локдаун и за разхлабване на рестриктивните мерки. Междувременно думата ковид е била използвана от немските депутати над 10 000 пъти, а пандемията се трансформира освен в един от главните политически проблеми, само че и в последната рецесия в епохата на Меркел като канцлерка.
Редакцията предлага
" Ако рухне еврото, ще рухне и Европа "

А по кои тематики се водеха най-горещите политически полемики преди пандемията? Според протоколите на пленарните съвещания на Бундестага, от началото на ръководството на Меркел през 2005 година до пандемията Германия е претърпяла три рецесии: климатична, бежанска и финансова.

" Най-вероятно рецесията в еврозоната е провокирала най-вече паники у канцлерката ", допуска журналистката Урсула Вайденфелд, която е биограф на Ангела Меркел. " В последна сметка ставаше дума за огромния въпрос дали ще може да се резервира целостта на Европейски Съюз и каква роля ще играе Германия ", показва Вайденфелд.

На Меркел постоянно ѝ се постановяваше да убеждава депутатите, че е належащо да се провиснал помощи, възлизащи на милиарди, с цел да може страни като Гърция, Португалия и Испания да бъдат избавени от банкрут. " Ако рухне еврото, ще рухне и Европа ", сподели Меркел на 19 май 2010 година в Бундестага.

Политиката на немското държавно управление, ориентирана към спасението на единната европейска валута, докара обаче до ерес в партията на Меркел - ХДС. И това не мина без последици. Противниците на еврото в Германия се сплотиха в партия под името " Алтернатива за Германия ". Техните изказвания: еврото единствено вреди на Европейски Съюз и коства на страната прекомерно скъпо.

Когато Германия одобри към един милион бежанци

През 2015 година се развихри идната рецесия - миграционната. През тази година Германия одобри над един милион бежанци, доста от които бягаха от войната в Сирия.

Именно Сирия е страната, споменавана най-често по време на парламентарните диспути в интервала на ръководството на Меркел - като да вземем за пример на 4 декември 2015 година, когато бе утвърдено решението за присъединяване на Бундесвера в интервенциите срещу терористичната формация " Ислямска страна ". Наред със Сирия, най-често споменаваните в Бундестага непознати страни са били Русия, Афганистан, Турция и Китай.

През август 2015 година Меркел произнесе фамозната си фраза " Ще се оправим! ", давайки разпореждането бежанците да бъдат пуснати в Германия. Това провокира недоволството на десните популисти от " Алтернатива за Германия ", които оповестиха казуса с бежанците за основна тематика в програмата си. Антимигрантската политика на партията докара до растеж в нейната известност: тя влезе в Бундестага още през 2017 година с 12,6 %. Тогава популистите образуваха третата по величина парламентарна секта.

Защитата на климата остава приоритет

През последните 16 години още една тематика постоянно се обсъждаше в Бундестага: рецесията с климата. Това фразеология се е споменавало в съвсем всяка сесия на Народното събрание.

При ръководството на Меркел Бундестагът одобри редица закони, ориентирани към насърчаването на възобновимите сили. Според екоактивистите обаче тези ограничения са закъснели и са незадоволителни. Така да вземем за пример, депутатите едвам през 2020 година гласоподаваха за това Германия изцяло да се откаже от производството на електрическа енергия посредством въглища най-късно в края на 2038 година.

Защитата на климата стана една от главните тематики и по време на сегашната предизборна акция - в това число и поради разрушително наводняване през юли в западната част на Германия. Заради световното стопляне аномалните жеги, засушаванията и наводненията заплашват да се трансфорат в всекидневно събитие в доста райони на планетата. Поради това се чака думата " климат " да бъде употребена постоянно в Бундестага и през идващия законодателен интервал.

***
Разгледайте и нашата фотогалерия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР