Андрей Сапунджиев e завършил професионално техническо училище по машиностроене в

...
Андрей Сапунджиев e завършил професионално техническо училище по машиностроене в
Коментари Харесай

Как се става ключар в България и поскъпват ли ключарските услуги

Андрей Сапунджиев e приключил професионално техническо учебно заведение по машиностроене в София. Собственик е на ключарска компания от 1993 година. Същата година е учреден Националния съюз на ключарите в България, като той е негов член от основаването му.

През 2010 година Сапунджиев е определен за член на Управителния съвет, а през 2020 година - за ръководител на Национален съюза на ключарите в България (НСКБ). Андрей Сапунджиев е член и на Управителния съвет на Националната занаятчийска камара (НЗК).

Като специалист по заключващи системи и предварителна защита на кражбите, Сапунджиев работи с Министерство на вътрешните работи - изнася лекции пред чиновници на Министерство на вътрешните работи от бранш " Кражби " от регионалните дирекции в страната, под надпис " Престъпления срещу собствеността ".

Националният съюза на ключарите в България от основаването си е член на Европейския съюз на ключарите, а по-късно и на: НЗК, Съюза за стопанска самодейност, Българска стопанска камара и Национална камара на автосервизите в България. НСКБ си партнира с редица организации, като: Национална асоциация " Сигурност ", Българска камара за защита и сигурност, Асоциация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи и други.

Всеки от нас употребява ключарски услуги, само че общо взето не се знае доста за специалността на ключаря. Г-н Сапунджиев, по какъв начин в действителност се става професионален ключар у нас? Необходимо ли е удостоверение на квалификацията от браншова организация, каквото е сдружението " Национален съюз на ключарите в България ".

Ключар в България се става свободно, т.е. всеки който желае да упражнява тази специалност, отива в съществуващо ключарско ателие, с цел да работи там като чиновник. След като изучи основите на занаята, нормално напуща и отваря лично ателие.

Проблем обаче е, че не е ясно какъв брой опит и умения е придобил и дали е фактически подготвен да има свое ателие и нужните майсторски умения. За страдание, никой не е задължен да бъде член на Национален съюз на ключарите в България (НСКБ) - браншова организация с 30-годишна история.

В тази връзка, допустимо ли е клиентите да попаднат на ключари, които не са квалифицирани за съответната активност или желаят прекомерно висока цена за съответната ключарска услуга?

Националната занаятчийска камара (НЗК) е единственият регулатор на уменията на един майстор. Всеки претендент член на НЗК бива позволен до изпит, посредством който потвърждава своите умения и получава майсторско удостоверение за занаятчия ключар. С измененията в Закона за занаятите, отпадна условието при отваряне на ключарско ателие, общината да изисква майсторско удостоверение.

Това е едната страна на казуса в специалност ключар - незадоволителните умения.

Другият, даже по-голям проблем, е престъпната страна. Защото познанията, които има един ключар, биха могли да бъдат употребявани за незаконни цели, а точно - похищения върху собствеността.
 Снимка 652356
Източник:

Може ли да се направи освен това в тази посока?

Аз, като ръководител на НСКБ, работя в посока основаване на указател на ключарите към Министерство на вътрешните работи. Подобен надзор върху специалността има в редица европейски страни, като: Гърция, Полша, Италия, Ирландия и Финландия.

Членовете на Националния съюз на ключарите в България са единствените тествани ключари, защото при постъпване в Съюза се изисква удостоверение за съдимост. Но Съюза е браншова организация на доброволни начала и заради тези условия, по-голямата част от ключарите не желаят да членуват. Много значимо е клиентите да вършат верния избор на ключар, с цел да са сигурни в уменията и коректността му.

Имате ли информация, къде с изключение на в София, у нас има най-вече ключарски ателиета.

Освен в София, най-вече ключарски ателиета има в Пловдив, Варна и другите регионални градове.

През последните години равнището на ключарските услуги се подвига и се отварят от ден на ден нови ключарски ателиета, в това число и заради неналичието на регулация.

Г-н Сапунджиев, бихте ли споделили, какви са новите трендове при бравите от висок клас?

Както във всички сфери, по този начин и при ключалките нещата се развиват. През последните години, компаниите производители на високо равнище на сигурност ключалки клас " High Security ", модернизират и покачват сигурността при своите артикули, по отношение на повишаването на престъпността и кражбите.

Превенцията при домовите обири е в периодическото информиране за актуалността на ключалката на дома (и офиса) - тъй като това, че да вземем за пример преди 10 години е инсталирана на вратата най-сигурната за тогава брава, не значи, че тя към момента е настояща.
 Снимка 652364
Източник:

Бихте ли дали някои съществени рекомендации, по какъв начин да се избират патрони за порти и по кое време да прибягваме до по-сложни, само че и по-скъпи ключалки?

Функцията на ключалки клас " High Security " е да устоя оптимално дълго на операции и щурм. Различните компании имат редица отбрани, антибъмпинг, антипикинг, като спомагателен детайл към отбраната на тези ключалки е поименната потребителска карта, която получава клиентът при покупката.

Този тип ключалки имат личен неповторим патентован профил и дубликати се вадят единствено и само от притежателя на ключалката в оторизирано ключарско ателие. Тези ключалки са по-скъпи от общоприетите и заради това доста хора не се подсигуряват с тях.

Г-н Сапунджиев, междинната цена на най-разпространените ключарски услуги - нов ключ, монтиране на нов патрон на врата - повишила ли се е за година и с какъв брой?

Наблюденията ми са, че българинът ще си купи безценен телефон или ще постави в дома си скъпа техника - да вземем за пример тв приемник за 2-3 хиляди или повече лв. - само че няма да ги отбрани с брава за 500 лв..

Важно е да се знае, че бравите, които се отварят най-лесно, са касовите брави с по този начин наречения перчат ключ, както и евтините китайски и турски ямкови патрони.

Цените на главните ключарски услуги, като - направа на ключ, монтаж на ключалка и спешно отключване, неизбежно се усилват по отношение на инфлацията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР