Анализаторът и бивш дипломат Илиян Василев написа коментар в социалната

...
Анализаторът и бивш дипломат Илиян Василев написа коментар в социалната
Коментари Харесай

Илиян Василев: Комисията „Нотариуса“ в парламента е обречена

Анализаторът и някогашен посланик Илиян Василев написа коментар в обществената мрежа Фейсбук във връзка активността на основаната парламентарна комисия по случая с Мартин Божанов – Нотариуса . Тя би трябвало да откри какво е било и дали е имало въобще въздействие в правосъдната система . Публикуваме коментара на Илиян Василев без редакторска интервенция:

„ Както и предизвестих Комисията „ Нотариус “ в Народното събрание е обречена. Рашков го сподели прекомерно ясно. За това още един път предлагам паралелна социална комисия с обществени съвещания. Логиката е ясна. Когато на времето бяхме помолени с сътрудници да помогнем на АКФ да си стъпи на краката нещата бяха същите. Работят сътрудниците, вършат папки с разкрития, изпращат ги съответно до Прокуратурата. От там благодарят и …. нищо. Близо две години труд – безкористен и.. нищо.

Затова взехме решение да вършим следствията обществени. Първите две следствия бяха излъчени от БТВ и имаха голям резултат – това за Цветан Цветанов. Но незабавно по-късно Борисов затвори кранчето през Хекимян и повече нямахме достъп до социална медия, а дружно с това и опцията да оказваме влияние през обществената реакция. За това направихме канал в ЮТЮБ и там започнахме да пускаме.

Централните медии млъкнаха и не отразяваха съвсем нищо. Борисов редовно се опитваше да влияе върху работата на АКФ и съвсем да успее.

Но влакът към този момент беше тръгнал от гарата – някои от проверяващите видеа доближиха 1 милион гледания. Вие не вярвате, само че част от днешните реакции и внимание към работата на АКФ и другите проверяващи публицисти, потеглят от репутацията, която сътрудниците заслужиха, точно до момента в който БТВ, Българска национална телевизия и Нова ТВ красноречиво мълчаха.
И в този момент има признаци на „ Хрушчова пролет “ – дребен прозорец на опция, който ще се затвори, в случай че не можем да канализираме публичната сила.

Пълен парадокс е да чакате Сарафов да направи промяна в прокуратурата. Още по-голям парадокс е да чакате Борисов и Пеевски да гледат безучастно по какъв начин Тяхната Система се разпада пред очите им. Нищо, че е толкоз прогнила, че тя е изгубила способността си да се самоизчисти. Това, което виждате като дейности от страна на Сарафов е просто късане на опашки. Но не е единствено прокуратурата – тук е и Министерство на вътрешните работи, тук са политици, тук са съдии, юристи. Разровиш ли го, ще мирише. …..

Неизбежно в работата си и парламентарната комисия ще би трябвало да стигне или до кръга на недосегаемите магистрати, следователи, служители на реда, медиатори, само че и до политиците на най-високо място. И там нещата ще бъдат прекратени, медиите ще млъкнат, пък и сигурно ще се намерят политици от сглобката, които да преценяват, че директният им интерес от оставане на власт е по-голям от разрушването на системата.

Нито Борисов, нито Пеевски ще разрешат разкрития, които на следващия ден могат да им костват загуба на гласове и въздействие. Въпрос е на време и се приближаваме до оня кръг на разкрития, зад който нямат значение нито Магнитски, нито потребност от индуциран атлантизъм.

Всяко разобличаване, води след себе си ново разобличаване и по този начин се разкрива грозното лице на задкулисието, което крепи Борисов и Пеевски на власт.

Затова публичната комисия, която заседава редом, би трябвало да генерира тази социална сила, да държи топката на разкритията високо и непрекъснато да уголемява кръга на публично внимание, като не разреши медийния прозорец на бистрота да се затвори. Колкото и ББ и Пеевски да имат власт, БТВ, Българска национална телевизия и Нова ТВ, не могат да отсъстват от медийното покритие на публично значима тематика, другояче костват да си изгубят бизнеса в интерес на обществените мрежи.

Тези разкрития ще държат Борисов и Пеевски до стената, без благоприятни условия за проведена опозиция.

Достатъчно е членовете на тази социална комисия да бъдат известни персони, съвещанията да бъдат излъчени както онлайн, по този начин и постоянно осветлявани, да се преглеждат всички ъгълчета на проблемите, което парламентарната комисия или не преглежда. Само със описи няма да стане. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР