Анализът е препубликуван от Най-сетне емблемата СДС, която лидерът на

...
Анализът е препубликуван от Най-сетне емблемата СДС, която лидерът на
Коментари Харесай

Борисов, Лилков и "синя София": какъв е планът

Анализът е препубликуван от

Най-сетне емблемата Съюз на демократичните сили, която водачът на ГЕРБ Бойко Борисов постави на тениската си преди четири години, ще влезе в приложимост. След като загатна, че ГЕРБ може да не номинира претендент за столицата, в случай че се получи огромно дясноцентристко обединяване, с цел да " си остане синя София ", предприемчив комитет издигна несъмнено синия професор по нуклеарна физика Вили Лилков. Той одобри.

 Вили Лилков одобри да се кандидатира за кмет на София, ще търси поддръжка от Съюз на демократичните сили и ДСБ, не изключва и ГЕРБ Вили Лилков одобри да се кандидатира за кмет на София, ще търси поддръжка от Съюз на демократичните сили и ДСБ, не изключва и ГЕРБ

Съвпадението подхрани спекулациите, че точно Лилков - академични учител, с опит в Столичния общински съвет и с политическа кариера от 1994 година, ще е претендентът, който ГЕРБ ще поддържа. За ръководителя на СОС Георги Георгиев, който беше спряган като евентуален претендент, остава опцията да е лидер на листата общински съветници.

Коя " десница " ще сплотява Вили Лилков?

Партията на Борисов и самият водач не са удостоверили която и да е догадка. Запитан дали би приел поддръжка от ГЕРБ, Лилков съобщи в ефира на bTV: " Това ще го решим по-нататък, аз в този момент влизам в борба, без да мисля по този въпрос, моята цел е да обединя десницата в София ". Дали брои и ГЕРБ към дясното, откакто е подкрепил партията на Борисов в основни избори?

През 2019 година Лилков поддържаше кандидатурата на Йорданка Фандъкова за трети мандат, а през 2021 година беше в инициативния комитет на претендента за президент проф. Анастас Герджиков, подсилен от ГЕРБ. Обяснението му е, че в инициативния комитет на Румен Радев имало 26 сътрудници на Държавна сигурност. В изявлението той съобщи, че въпреки всичко счита, че " ГЕРБ са длъжни да има собствен претендент за кмет, с цел да защитят 18-годишното си ръководство в София ".

Номинацията на Лилков ще разпръсне вота вдясно

 Стопанските парадокси на българския комунизъмС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
За първи път, нетипично за българската политическа процедура, претенденти биват обявявани 3-4 месеца преди избори - само в София. Засега за кметския пост ще се борят номинираният от " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) бизнесмен в IT бранша Васил Терзиев, Деян Николов - народен представител от " Възраждане ", към този момент и Лилков, а синдикалистката Ваня Григорова още не е оповестила дава ли се на Българска социалистическа партия.

Несъмнено номинацията на Вили Лилков ще разпръсне вота вдясно, въпреки поръчката му е да сплоти десните гласоподаватели, за което публично ще желае поддръжка от Съюз на демократичните сили и от ДСБ. Лилков е един от учредителите на ДСБ през 2004 година И ето я интригата - ДСБ е част от " Демократична България ", обединяването стои зад Терзиев, а вътрешните спорове в някогашната партия на Иван Костов не са загадка. Лилков беше ръководител на ДСБ-София, само че напусна през 2017 година, когато Атанас Атанасов бе определен за водач на партията, която оглавява и до през днешния ден. А в ГЕРБ има вътък от ДСБ - преди години тъмносини и амбициозни млади политици напуснаха основаната от Костов партия и се прислониха в ГЕРБ.

Не е загадка напрежението в градската десница поради бащата, чичото, дядото и брата на дядото на Васил Терзиев, заемали най-високи длъжности в тайните служби на тоталитарната страна. Сигурен съм, че Терзиев ще завоюва безапелационно изборите в София, съобщи Атанасов, а съгласно съпредседателя на Демократична България Христо Иванов това ще стане " след диалог за бъдещето, а не за предишното ".

 ДСБ остава с Терзиев, отхвърли на Лилков поддръжка на изборите за кмет на София ДСБ остава с Терзиев, отхвърли на Лилков поддръжка на изборите за кмет на София

Архаизъм ли е опълчването на комунисти и антикомунисти?

Българските гласоподаватели съвсем привикнаха в последните години, че " няма ляво, няма дясно ", а комунистите и антикомунистите са архаизъм от прехода, който е завършил. Но с фразата за " синя София " Борисов връща на терена знак на политическа идентификация, която към момента е жива за една категория от гласоподавателите. Тази категория обаче не е изключително многочислена.

 Погубената БългарияС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Същата струна подръпва и Вили Лилков, като споделя, че кандидатурата на Васил Терзиев би била по-подходяща за Българска социалистическа партия и въпреки децата да нямали виновност за стореното от родителите, " става въпрос за правоприемник на най-мракобесната конструкция, която e утвърждавала и репресирала в българското общество ". Самият Лилков дружно с проверяващия публицист Христо Христов е създател на книгата " Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност ", изследваща репресиите на някогашните секрети служби.

Във времето на друга борба - либерали против консерватори, картата с антикомунизма не наподобява изключително мощна. Подлютява я полемиката за МОЧА - ще бъде ли изместен или не Паметникът на Съветската войска, също и къде отидоха парите на Държавна сигурност и в частност на научно-техническото разузнаване. Първата тематика приобщава повече хора, втората - единствено избрана генерация.

На тази основа почналата овреме акция губи главния си фокус - по какъв начин ще бъдат решени най-големите проблеми на столицата. Макар че да назовеш проблемите е едно, да искаш и да можеш да ги решиш - напълно друго. В надпреварата по наименуване Вили Лилков има преимущество - бил е заместник-председател на СОС и 15 години столичен общински консултант. Също и претендент за кмет на София през 2015 година от Реформаторския блок, като получава 38 113 гласа - 9.62%.

Старата дружба не ръждясва

 Доблест и наказване. Народният съд и Държавна сигурност против спасителите на българските евреиС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Отношенията сред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили имат здрава традиция. Борисов получи кметския пост от седесаря Стефан Софиянски и не промени нито една от наследените схеми, управлявайки столицата. Издигнатият от Съюз на демократичните сили за кмет през 2005 година Минко Герджиков беше един от най-влиятелните хора в Столична община, заместник-кмет по финансите в продължение на 7 години, бил е и и.д. столичен кмет. " Сините " го предложиха, макар че беше разкрита принадлежността му към Държавна сигурност като щатен чиновник на Първо основно ръководство.

Един от някогашните към този момент водачи на Съюз на демократичните сили и министър на стопанската система във втория кабинет на Борисов - Божидар Лукарски, беше от най-гласовитите поддръжници на обединението с ГЕРБ в Реформаторския блок. Отиде даже по-далеч, когато след оставката на " Борисов-2 " през ноември 2016 година предложи Република България да не връща мандата, а да се опита да сформира държавно управление, само че още веднъж с министър председател Бойко Борисов. Любимец на ГЕРБ беше и различен краткотраен ръководител на Съюз на демократичните сили - Емил Кабаиванов. " Запазената марка Съюз на демократичните сили ", както споделяше преди време Борисов, той закупи като белег за дясна принадлежност. Като да си купиш купа от опустошен аристократ.

Трудно е да бъде отрязано наследството на ГЕРБ в София, откакто на равнище изпълнителна власт ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в " кооперация " (по определението на ръководителя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков). Софийските кандидат-кметове са изключително внимателни и заобикалят назоваването на ГЕРБ. А Борисов крепко държи и храни седесарското лъвче - като овчарките от кучкарския си разплодник.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР