Амстердам. На много места в събота в Нидерландия станаха сбивания

...
Амстердам. На много места в събота в Нидерландия станаха сбивания
Коментари Харесай

Washington Times: Черният Пийт предизвика сбивания в Нидерландия

Амстердам. На доста места в събота в Нидерландия станаха сбивания сред поддръжници и съперници на помощника на холандската версия на Дядо Коледа, оповестяват локалните полиция и медии, на фона на все по-изострения спор към помощника на локалния белобрад дъртак – Черният Пийт, написа електронното издание на вестник Washington Times .
Белите хора постоянно боядисват лицето си с черна багра и се обличат, с цел да играят тази роля. Противниците споделят, че изобразяването на Черния Пийт предизвикват расистките стандарти. Привържениците пазят помощника на Sinterklaas, белобрадия, облечен в алено вид на Свети Николай, обичаен детски воин, отбелязва изданието.
Излъчен по националната телевизия церемониал за посрещане на „ Синтерклаас “ в историческото селце Заандийк, северно от Амстердам, мина спокойно, само че на демонстрации в цялата страна избухнаха конфликти.
Полицията в Ротердам заяви, че е задържала трима последователи на Черния Пийт, които се сбили с съперниците на помощника на Дядо Коледа, като от там прибавиха, че голямото болшинство от мероприятията са минали спокойно.
Местните органи на реда в северния град Льоварден пък са съобщили, че са „ предотвратили сборичкване сред две групи “. В близкия Грьонинген, полицията е разделила две групи протестиращи, с цел да предотврати борба.
Правозащитните органи в Хага оповестиха, че елементи за битка с безредиците са съумели да осуетят нахлуване на симпатизантите на Черния Пийт над протестирещи против холандския асистент на Дядо Мраз, като са ескортирали първите до основната ж.п. гара на града.
Холандските медии също по този начин разкриха, че група футболни ентусиасти са тормозили дребна група стачкуващи срещу Пийт в южния град Айндховен.
Премиерът на страната Марк Руте прикани за успокоение в петък, като съобщи: „ Мисля, че обществото е според за едно нещо: даваме на децата магията на празненството за Синтерклаас “.
Изданието предава още, че лодка, със дядо Коледа на борда, е влезнала в пристанището на живописното населено място Заандийк в събота, придружавано от десетки Черни Пийтове, като техните лица са били боядисани в разнообразни нюанси – от чисто черни до размазани с тъмни линии.
Хиляди деца, доста от които носещи костюми на Черния Пийт, са се наредили по улиците, с цел да поздравят Синтерклаас и много от тях са седели на раменете на своите родители, грабейки шепи лакомства, дадени им от Черните Пийтове.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР