Амфитеатърът на Флавиите, или по-известен като Колизеума, е един от

...
Амфитеатърът на Флавиите, или по-известен като Колизеума, е един от
Коментари Харесай

Как е бил построен Колизеумът и защо е архитектурно чудо?

Амфитеатърът на Флавиите, или по-известен като Колизеума, е един от най-грандиозните архитектурни монументи на античния свят. Построен е през първи век от н.е., е се помни като място за кървави спортове, в които присъединяване вземали гладиатори, диви животни. Това е една от най-добре непокътнатите и най-емблематичните структури от античен Рим, която остава монумент на една от най-влиятелните династии на Римската империя, само че и знамение на архитектурата и инженерството.

След като Веспасиан от династия на Флавиите (която включва синовете му Тит и Домициан) става римски император през 69 година сл. н. е., той започва строителна стратегия за възобновяване на Рим, който е бил унищожен от пожар, чума и революция. По време на 27-годишното ръководство на династията на Флавиите се реновират здания, скулптури и монументи в целия град. През 70 година сл. н. е. Веспасиан подрежда построяването на новия амфитеатър в центъра на града, финансиран с плячката от римската блокада на Йерусалим по време на Първата еврейско-римска война.

Колизеумът е знак на възраждането на града, споделя History.com. Той е архитектурно и инженерно знамение, най-големият амфитеатър в античния свят.

Изработен е главно от бетон, травертин и мрамор, камък и дървен материал, Колизеумът се издига до 47 метра (приблизително височината на 15-етажна сграда), с потенциал за почти 50 000 до 80 000 души.

" Колизеумът е част от цялостен ​​комплекс от здания, които Веспасиан и синовете му строят из Рим ", споделя Нейтън Елкинс, заместник-директор на Американското нумизматично сдружение.

Изграждането на Колизеума е остроумен метод на династията на Флавиите да задоволи диктата на строгата обществена подчиненост на римското общество, споделя Елкинс. На мястото, на което е издигнат Колизеумът, е било имението на Нерон, предходният римски император. Имението му било налично за всички, само че сенаторите не харесват това, че елементарните хора имат достъп до центъра на града.
 Снимка 558336
 

" Чрез градежа на този солиден амфитеатър Веспасиан и синовете му обезпечават публично развлечение с игри, само че също по този начин го употребяват, с цел да подчертаят обществен ред с места за сядане, съгласно това кой къде се намира в йерархията ", споделя Елкинс.

В Колизеума общественият статус, благосъстоянието и полът дефинират къде да седят хората. Най-хубавите места, най-близо до арената, са непокътнати за императора и сенатори. Над тях седят някогашни членове на кавалерията, които са станали одобрени търговци, занаятчии и бюрократи. По-нагоре седят останалите 95% от популацията на Рим: дами, чужденци и сиромаси и поробени.

За да бъде по-добре проведено прекосяването на потока от хора в цялата конструкция, Колизеумът има цели четири входа за политическите и религиозни водачи и 76 за елементарните жители. Коридорите разделяха обществените групи една от друга, като не разрешават на феновете да се движат свободно в структурата. Въпреки че местата за сядане не са идентични за всички римски жители, елипсовата архитектура на Колизеума дава на всички видимост към арената.

Най-голямата иновация в градежа на Колизеума е потреблението на бетон. " Бетонната структура разрешава построяването на Колизеума ", споделя Елкинс.
 Снимка 558343
 

Според актуалните инженери Колизеумът съществува след 2000 години поради хубавичко си бетонна основа. Строителството във влажна зона покрай река Тибър с неприятни почвени условия принуждава строителите да изкопаят дълбока основа, с цел да стабилизират структурата, съгласно програмата на Университета на Вашингтон Engineering Rome, която изследва римското и италианското инженерство.

Освен потреблението на бетон има и други нововъведения, в това число комплицирана дренажна система, употребена за източване на вода, за образуване на подправени морски борби на арената.

Сложната мрежа от тунели под пода на арената, наречена хипогеум, крие реквизити, декори и участници, когато не са на арената.
 Снимка 511453
 

Въпреки че не е известно какъв брой е коствало построяването на Колизеума в древността, доста учени считат, че Колизеумът е бил отчасти финансиран с плячка, взета от римските бойци по време на нападението на империята над Йерусалимския храм по време на Първата римско-еврейска война, завършила през 70 година сл. Хр.

За това се съди от надпис в Колизеума: Император Тит Цезар Веспасиан Август заповядва новият амфитеатър да бъде изработен с (приходите от продажбата от) плячката.

Наследството на Колизеума

Освен че с Колизеума може да се надникне към античен Рим и неговата обществена конструкция, постройката е и " татко " на всички модерни спортни игрища навън. Използването на арки в Колизеума за поддържане на структурата, елиптичната форма и организационната система, употребена за надзор на влизането и излизането на почитателите въз основа на местоположението на техните седалки, са съществени детайли на множеството съвременни игрища.

В античен Рим множеството амфитеатри са издигнати като краткотрайни дървени структури за гладиаторски игри и други занимания. Най-ранният прочут амфитеатър, издигнат за към 20 000 фенове, датира от 80 година пр.н.е. в Помпей.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР