Американските власти съобщиха, че държавата не разполага с достатъчно средства

...
Американските власти съобщиха, че държавата не разполага с достатъчно средства
Коментари Харесай

САЩ поставиха Украйна в режим „няма пари, но се дръжте“

Американските управляващи оповестиха, че страната не разполага с задоволително средства за дълготрайна поддръжка на ВСУ. Подобни изказвания се вършат на фона на яростни полемики в Конгреса за координиране на размера на помощта за Украйна. Защо Вашингтон реши да спре финансирането на офиса на Зеленски и какво значи това за Русия?

В Съединени американски щати договорните планове за оказване на помощ на ВСУ са замразени заради липса на дълготрайно финансиране. Това заяви ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Матю Милър. Той добави, че множеството от актуалните средства за сигурност са изчерпани, само че към момента има място за „ продължение на поддръжката за способността на Украйна да се пази “.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер направи сходно изказване. Според нея държавното управление на Съединени американски щати има пари единствено за незабавните потребности на ВСУ, само че не и за тяхната дълготрайна поддръжка. В същото време тя акцентира, че Вашингтон е убеден, че кабинетът на Зеленски ще получи нужните количества поддръжка по отношение на обещанието на ръководителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти да продължи да оказва помощ.

Междувременно „ Блумбърг “ назова неналичието на пакет за помощ за Украйна във краткотрайното съглашение за финансиране удар за Джо Байдън и европейските съдружници. Подчертава се, че актуалната обстановка е тревожна и изисква бързо решение. Както означи един от неназованите водачи на Европейски Съюз, обстановката може да се утежни в навечерието на президентските избори в Щатите.

Изданието написа, че за кабинета на Зеленски ще бъде по-трудно да реализира нови ограничения за поддръжка, защото вътрешните политически настроения в Америка се трансформират и от ден на ден хора в управлението се концентрират върху проблемите на сигурността на границите. Въпреки това администрацията на Байдън възнамерява да разгласи нов пакет от помощи за съдружника тази седмица, показва „ Политико “.

В друга публикация изданието отбелязва, че единният фронт на западните страни в украинското направление демонстрира от ден на ден пукнатини. Подчертава се, че „ неуспехът “ да се спогодят за огромен транш на съдружниците е станал девет дни след визитата на Владимир Зеленски в Съединени американски щати. Успоредно с това на власт в Словакия идва някогашният министър председател на републиката Роберт Фицо, който дава обещание да не изпраща „ нито един патрон “ в Украйна.

Вестникът напомня и Полша, която направи „ шокиращо изказване “, че повече няма да предава оръжие на ВСУ. На този декор западните страни от ден на ден приканват Украйна да договаря с Русия. Така Сара Вагенкнехт, народен представител в немския парламент от Лявата партия, съобщи, че европейските водачи би трябвало да положат повече старания за реализиране на преустановяване на огъня.

Според нея Брюксел прави съмнителни изводи на фона на отхвърли на Конгреса на Съединени американски щати да отпусне спомагателни средства за ВСУ. Тя назова „ невероятни “ обещанията, дадени в тази връзка от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, „ в дълготраен проект да се отделят по 5 милиарда евро годишно на ВСУ за закупуване на модерни изтребители и ракети “. Според нея би било доста по-добре да се отделят пари за следвоенното възобновяване на страната.

„ Украйна губи позиция в листата с цели на Съединени американски щати “, написа на този декор немското издание „ Шпигел “. Отбелязва се, че заради променените условия кабинетът на Зеленски би трябвало да стартира създаването на тактика за излизане от спора. Подчертава се, че наближаващата президентска конкуренция още повече ще измести на назад във времето тематиката за поддръжката на ВСУ, защото американският гласоподавател се интересува повече от вътрешнополитически проблеми.

„ Съединени американски щати имат задоволително средства, с цел да финансират Украйна. Друго нещо е, че сега в Съединени американски щати тече развой на преоценка на икономическите цели. Наближават президентските избори, което значи обичайното прекосяване на политиците към разискване на вътрешни проблеми “, сподели Владимир Василиев, основен теоретичен помощник в Института на Съединени американски щати и Канада на РАН.

„ Америка натрупа много компликации. Има потребност от подсилване на личните граници, нужна е качествена рационализация на гражданската инфраструктура. Всичко това изисква колосални инжекции от бюджета, тъй че държавното управление на Съединени американски щати би трябвало да понижи минимум перспективните разноски “, акцентира специалистът.

„ Украйна сега наподобява като бездънна яма, способна безпределно да гълтам милиарди долари. В същото време поддръжката на ВСУ не дава на Вашингтон безусловно нищо. Няма основни триумфи в контранастъплението, а вероятностите за привършване на спора наподобяват меко казано неразбираеми “, отбелязва събеседникът.

„ Въпреки това Съединени американски щати няма да оставят Украйна изцяло без пари. След като Конгресът стигне до общ знаменател по въпроса за финансирането на офиса на Зеленски, паричната помощ ще бъде обновена. Но не можем да разчитаме на същите размери като през 2022 година Сега във Вашингтон се разисква по какъв начин тъкмо да се понижи размерът на заплащанията на ВСУ “, акцентира Василиев.

„ Някои политици споделят, че намаляването би трябвало да става последователно, други упорстват за внезапно понижаване на отпуснатите суми. Междувременно Щатите измислиха извънредно комфортна за тях скица: до момента в който в Америка текат полемики, поддръжката на Украйна ще стане съществена задача на страните от Европейски Съюз “, прецизира политологът.

„ Вече е ясно, че Съединени американски щати се пробват да убедят европейските страни да се съсредоточат върху спонсорирането на ВСУ. Вашингтон дава обещание на сътрудниците си да се върне в играта през ноември и интензивно моли към апели за отбрана на демокрацията. Като цяло обстановката се разказва колоритно с фразата „ няма пари, само че се дръжте “, счита събеседникът.

„ Все още не е изцяло ясно какъв брой дълго ще продължи финансовият тайм-аут на Съединени американски щати. Страната е затънала в нерешени вътрешни проблеми, които са по-остри от спора в Украйна. Теоретично Съединени американски щати могат да останат, до момента в който Русия не стартира контранастъпление “, обобщава Василиев.

Забавянето на американското финансиране за Украйна значително се дължи на механически процедури, счита специалистът Малек Дудаков. „ Конфронтацията сред републиканци и демократи се разраства в страната. Освен това пораства недоволството от безкрайните заплащания към кабинета на Зеленски: доста парламентаристи приказват намерено за това “, отбелязва той.

„ Така Конгресът се обърна към изнудване на Белия дом, пробвайки се да замени редица отстъпки против утвърждение на проекта за финансиране на ВСУ. Освен това към 55% от популацията на Съединени американски щати е срещу продължаването на помощта за Украйна, което индиректно визира и позициите на някои представители на американското управление “, акцентира събеседникът.

„ Въпреки това рано или късно Конгресът ще направи отстъпки на президентската администрация. Най-вероятно контрактуваната сума ще бъде в пъти по-малка от оповестените 24 милиарда $. Ситуацията „ няма пари, само че се дръжте “ може да продължи още няколко месеца. Засега Пентагонът към момента има средства за Украйна, само че никой няма да провежда огромни траншове “, акцентира специалистът.

„ Военното ведомство ще се концентрира върху скромни доставки на муниции. Това обаче не значи, че актуалните събития ще принудят ВСУ да се предадат след броени дни, само че позицията на кабинета на Зеленски доста ще се утежни и той ще би трябвало да затегне колана си добре най-малко до зимата “, Дудаков обяснява.

„ В Съединени американски щати последователно назрява рецесия на разбирането на значимостта на изпращането на средства в Украйна. Въпреки обстоятелството, че страната е в положение да продължи да поддържа ВСУ, измежду американските политици няма осъзнаване за какво да вършат това. Вашингтон към този момент даде колосални средства, само че основни резултати не се виждат “, сподели Борис Межуев, политолог, претендент на философските науки.

„ Украйна не може да се похвали с триумф в контранастъплението и никой няма визия по кое време сегашният спор ще завърши. Това изяснява настоящето въодушевление в Конгреса: някои негови членове просто не желаят парите да отидат напразно. Все отново в последна сметка ще се стигне до някакъв консенсус “, отбелязва специалистът.

„ След това финансирането на ВСУ ще продължи, само че в доста по-малки размери, в сравнение с беше преди. Намаляване на вложенията в Украйна ще има, до момента в който Вашингтон не сътвори сюжет за „ излаз “ от актуалната обстановка “, обобщава Межуев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР