Американски учени от Института за биомедицински иновации Терасаки са разработили

...
Американски учени от Института за биомедицински иновации Терасаки са разработили
Коментари Харесай

Изследване: Умни контактни лещи могат да диагностицират рак

Американски учени от Института за биомедицински нововъведения " Терасаки " са създали лещи , които могат да се употребяват за разкриване на екзозоми в сълзите и надлежно за диагностика на рак и някои други болести, написа МедикълЕкспрес.

Екзозомите съставляват везикули (мехурчета), които се образуват в множеството кафези и се отделят в телесни течности като кръв, урина, слюнка и сълзи. Преди се смяташе, че те се употребяват от клетките, с цел да се освобождават от отпадъчните артикули. Вече е известно, че клетките могат да употребяват екзозомите за преместване на значими биомолекули

Установено е също, че на повърхността им има доста протеини. Някои от тях участват във всички екзозоми, а други демонстрират характерен генезис. Това може да значи съществуване на раково образувание, вирусна зараза или пострадване. 

Екзозомите от тумори също така могат да оказват доста въздействие върху регулирането на разнообразни процеси в тях, като да вземем за пример растежа и метастазирането им. Поради това екзозомите могат да се употребяват за диагностициране на рак. За задачата обаче те би трябвало да бъдат изолирани в задоволителен брой и с малко примеси, което е много трудоемко. Анализът на изолираните екзозоми от своя страна също изисква тромаво и скъпо съоръжение. 

Търсейки решение на казуса учените от Института за биомедицински нововъведения " Терасаки " са създали лещи, които могат да се употребяват за идентифициране на екзозомите в сълзите. Сълзите са доста по-чиста течност от урината и кръвта, което улеснява идентифицирането на екзозомите в тях. С помощта на лазер в лещите са изрязани микрокамери, а повърхността им е химически модифицирана, с цел да се прикрепят към тях антитела. Те са нужни за хващане на екзозомите, съдържащи се в сълзите.

Екипът е опростил и оптимизирал метода за хващане на екзозоми с помощта на опита си в създаването на биосензори за контактни лещи.

По време на тестванията контактна леща със сигнална микрокамера е съумяла с акуратност да открие и улови екзозоми с разнообразни повърхностни маркери.
" Екзозомите са богат източник на маркери и биомолекули, които могат да се употребяват за редица биомедицински приложения ", пишат откривателите.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР