Американски неврофизиолози и психолози доказаха, че човек по принцип не

...
Американски неврофизиолози и психолози доказаха, че човек по принцип не
Коментари Харесай

Човешкият мозък не е способен да възприема света обективно

Американски неврофизиолози и психолози потвърдиха, че човек по принцип не е кадърен обективно да възприема обкръжаващата го действителност, съобщи ТАСС.

Учените стигнали до този извод след опит с доброволци, които трябвало в разнообразни условия да дефинират формата на две монети, заяви пресслужбата на университета "Джонс Хопкинс ", базирайки се на публикация в списанието на Националната академия на науките на Съединени американски щати.

"Философите епохи наред разискват дали е допустимо човек обективно да схване обкръжаващия го свят и по какъв начин неговите предразсъдъци или състояние в пространството въздействат на този развой. ние организирахме серия опити, с цел да разгадаем тези метафизичен дебати ", сподели доцент Чаз Файърстоун от университета "Джонс Хопкинс " в Балтимор.

Много учени считат, че човешкият мозък доста мощно трансформира усещането на звуци или изображения, като безусловно доразвива и "дописва " възприетото.

При опита си Файърстоун и сътрудниците му поставяли монета на фундамент, записвали я с видеокамера от друг ъгъл и подготвили поредност от видеозаписи, като употребявали компютърни модели на монетата в друга форма и оцветяване.

Експериментът бил извършен измежду доброволци, набрани през обществените мрежи. Те били запитани къде е ситуирана овалната монета, като им дали малко време за отговор. На някои от изображенията формата на монетата била явна, а на други било много комплицирано да се дефинира формата ѝ.

Първоначално учените очаквали, че участниците ще се оправят елементарно със задачата, стъпвайки върху общоприетите показа за това, че човек се управлява от идеализираните показа за образа на предметите, а не толкоз на съответното изображение. Експериментът обаче посочил, че това напълно не е по този начин. На процедура всички доброволци изпитали компликации при установяване на формата на елипсовидна монета, в случай че до нея била сложена кръгла монета, добавя Българска телеграфна агенция.

"Резултатите от опита мощно ни удивиха. Очаквахме, че "обективните " идеализирани облици изцяло ще подтиснат присъщите особености на субективното усещане. Подобни опити за добър образец за това по какъв начин философските хрумвания могат да повлияят на развиването на логиката на психиката и неврофизиологията ", отбелязва Файърстоун.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР