Американската компания "Шениер" е отказала да удължи офертата си доставка

...
Американската компания "Шениер" е отказала да удължи офертата си доставка
Коментари Харесай

Американската компания отказа да удължи офертата за доставка на 7-те танкера втечнен газ за България

Американската компания "Шениер " е отказала да удължи офертата си доставка на седем танкера с полутечен газ за България. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов. Срокът за офертата изтича в петък. „ Разговарях със заместник-министъра на енергетиката на Турция, който пое ангажимент да ревизира преди приключването на този период дали при тях има свободни терминали ”, сподели Христов.

Христов е провел диалога с турския заместник-министър в сряда. Служебното държавно управление знае за този краен период от момента на встъпване в служба при започване на август, когато беше образуван и който да работи непрекъснато.

В началото на август някогашният министър на енергетиката Александър Николов сподели, че с полутечен природен газ от Съединени американски щати е "ангажираща " и служебното държавно управление би трябвало да я удостовери до 19 август . Това значи, че България взема решение дали да я одобри или не, само че продавачът има ангажимент да извърши доставката.

"За първия транспортен съд има обезпечен терминал. За доставките за ноември и декември имаха повече от две седмици, с цел да се оправят. Личното ми мнение е ясно за какво не са го създали ", сподели Николов за Свободна Европа.

Офертата за доставка на полутечен газ е един от разновидностите за обезпечаване на газ за зимата. Една трета от газа за България е обезпечена и е евтино. За задачата служебното държавно управление би трябвало, по който този газ да пристигна, а това към този момент се бави.

Допълващите количества газ могат да се обезпечат през търгове. "Булгаргаз " към този момент разгласи такива. Председателят на борда на шефовете на сдружението Иван Топчийски сподели, че "Булгаргаз " ще прегледа в четвъртък предложения за пазаруване на полутечен газ за общо 550 млн. кубични метра.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР