AMD се опитва да се конкурира с NVIDIA в сегмента

...
AMD се опитва да се конкурира с NVIDIA в сегмента
Коментари Харесай

AMD се съгласи да купи стартъпа Nod.ai, който разработва софтуер за изкуствен интелект

AMD се пробва да се конкурира с NVIDIA в сегмента на изкуствения разсъдък, само че силата на последния до известна степен се дължи на разпространяването на софтуерната екосистема CUDA, до момента в който различните платформи на AMD не откриха необятна поддръжка, даже и да останат отворени. AMD ще се опита да ускори софтуерното си направление, като закупи калифорнийския стартъп Nod.ai.

Какви артикули предлага Nod.ai?

Основана през 2013 година, Nod.ai има за цел да сътвори налични, основани на изкуствен интелект, решения за необятна гама компютърни платформи — от облачни системи до мобилни телефони. Ускоряването на генеративните системи за изкуствен интелект също е един от целите на стартъпа и през историята на своето битие Nod.ai е сътрудничил с AMD повече от един път.

Финансовата страна на договорката не се разкрива, само че чиновниците на Nod.ai надали ще би трябвало да сменят мястото си на престояване, откакто стартъпът премине под крилото на AMD, защото централите на двете компании се намират в Санта Клара. По време на своето битие Nod.ai съумя да притегли за развиването си към $36,5 милиона. Както представители на AMD обясниха в изявление за Reuters, тази година в границите на компанията беше основано поделение за изкуствен интелект, което ще включва и Nod.ai.

В момента в това поделение работят към 1500 инженери, а до края на годината техният брой ще бъде повишен с още 300 души, посредством попълване на свободните работни позиции; процесът ще продължи и през 2024 година AMD има намерение да разшири своята софтуерна екосистема както органично, по този начин и посредством придобивания. Покупката на Nod.ai ще бъде втората договорка на AMD от този тип през тази година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР