Samsung Display представи нови технологии за дисплеи на SID 2024.

...
Samsung Display представи нови технологии за дисплеи на SID 2024.
Коментари Харесай

Samsung представи първия в света QD-LED дисплей, който може да замени OLED и други иновативни панели

Samsung Display показа нови технологии за екрани на SID 2024.

Сред тях са първият в света QD-LED панел, 3D OLED екран, който не изисква специфични очила, OLEDoS екран за слушалки за смесена действителност и ултратънки OLED панели.

QD-LED панелите се разграничават от OLED по това, че не употребяват органични полимери, които вършат OLED екраните податливи на изгаряне. QD-LED панелите са по-издръжливи. Вместо органични субстанции, QD-LED употребяват полупроводникови материали, с цел да могат да демонстрират „ необятна гама от цветове “ и могат да бъдат оборудвани с спомагателна подсветка. Освен това, защото при производството им се употребяват по-стабилни материали, производството на такива панели се опростява посредством технологията на мастиленоструйния щемпел. Според някои, технологията даже може да размени OLED.

//СВЪРЗАНИ СТАТИИ:

Да се срещнем с QDEL – технологията за екрани без подсветка, която може да размени OLED

Като проява на технологията QD-LED Samsung сподели 18,2-инчов екран с разграничителна дарба 3200 × 1800 пиксела и бляскавост 250 нита. Производителят също по този начин загатна, че употребяваната в този екран подсветка с квантови точки не съдържа кадмий, тъй че не е толкоз рискова за околната среда, колкото други технологии. Разработката на Samsung завоюва премията Best Paper Of The Year.

На същото събитие Samsung сподели 31,5-инчов 4K екран с периодичност на освежаване 240 Hz и 27-инчов QD-OLED екран с периодичност на освежаване 360 Hz. Компанията сподели и 65-инчов 4K QD-OLED екран с бляскавост 3000 нита.

Производителят сподели и стандартни OLED панели за ново потомство портативни компютри и монитори.

Те са с 20% по-леки и по-тънки от своите аналози и също така поддържат минимална периодичност на освежаване от 1 Hz. Това разрешава да се понижи потреблението им на сила с повече от 40 %, което ще се отрази позитивно на времето за работа на преносимите компютри. Все още не е известно по кое време тези екрани ще дебютират в всеобщо създаваните устройства.

На ревюто Samsung сподели и няколко типа микродисплеи. Една от тези разработки е панелът OLEDoS (OLED on Silicon), предопределен за потребление в устройства за виртуална, добавена и смесена действителност. Дисплеят е основан от експерти от eMagin – компания, която Samsung Display купи предходната година.

Самият панел се характеризира с доста висока компактност на пикселите. Демонстрираният 1,03-инчов OLEDoS екран има компактност от 3500 пиксела на инч (PPI).

Дисплеят се създава благодарение на развой на полупроводникова литография, технологията Fine Silicon Mask (FSM), която обезпечава по-плътно разположение на пикселите спрямо стандартните железни маски (FMM).

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР