Амазонският розов делфин, който е най-едрият речен делфин, е изключително

...
Амазонският розов делфин, който е най-едрият речен делфин, е изключително
Коментари Харесай

Розовите делфини се бият до смърт за любов

Амазонският розов делфин, който е най-едрият речен делфин, е извънредно нападателен, когато стане въпрос за привличането на вниманието на женска. По време на размножителния интервал мъжките демонстрират сериозна експанзия един по отношение на различен, което постоянно приключва със гибелта на единия от съперниците.

Мъжкият розови делфин доближава до 2. 5 метра дължина и тежи до 207 кг, женските са с по-дребен размер. Цветът на розовия делфин изцяло оправдава наименованието на това красиво водно животно - до момента в който младите делфини са сивкаво-сини, с възрастта те стават все по-розови. Роговицата на очите на розовия делфин е жълта, което оказва помощ на животното да вижда и когато е мрачно.

Затова даже вечер, когато розовият делфин не е изключително деен, боевете за вниманието на женските са в разгара си. Оцелелите от борбите розови делфини цялостен живот носят върху телата си рани от противниците си. Розовите делфини имат по 132 зъба в устата си и те са извънредно остри. При пердах за женска делфините нападат с челюстите си съперника за да го убият.

 Розовите делфини се бият до гибел за обич

Тъй като бременността трае съвсем година и се ражда единствено едно малко, розовият делфин се счита за уязвим скотски тип - сега в природата има не повече от 10 000 броя от тези красиви животни. Розовият делфин населява река Амазонка, както и притоците й в Боливия, Бразилия, Колумбия, Перу, Еквадор. Розовият делфин става полово зрял едвам към петата си година, само че в случай че се гледа в зоопаркови условия, това е невероятно. В плен розовият делфин може да живее не повече от 33 месеца. В природата може да стигне до 26-годишна възраст.

Розовите делфини са извънредно положителни плувци - те остават под вода за към 2 минути, плуват със скорост 22 километра в час и могат да скачат на към метър над водата. Един розов делфин се нуждае от 12 кг риба на ден и с цел да я улови, постоянно се сплотява с видри, като взаимно с тях подгонва пасажи от риба. Понякога розовите делфини следват риболовен лодки и подгонват рибата към тях, а риболовците им хвърлят част от улова си за премия.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР