Александър Полянский от московския Физико-технически институт заедно с Цзилин Янг

...
Александър Полянский от московския Физико-технически институт заедно с Цзилин Янг
Коментари Харесай

Двама учени доказаха теорема, която 40 години затрудняваше математиците по целия свят

Александър Полянский от московския Физико-технически институт дружно с Цзилин Янг от израелския институт Технион показаха доказателството на теоремата, която бе сформулирана от Ласло Тот през 1973 година. Става въпрос за по този начин наречената задача с ленти. Повече от 40 години учените от цялостен ​​свят се опитваха да решат задачата на Ласло Тот. Доказателството, обещано от руснака и неговия сътрудник, е оповестено в списание Geometric and Functional Analysis.

" Тя ни " заведе " до концепцията за друга, по-силна хипотезата за покриването на сфера със зони, получени от пресичането на единична сфера на единица с триизмерни ленти- дъсчици, не безусловно симетрични по отношение на центъра ", изясни математикът Александър Полянский.

Според специалиста, тази теорема е станала значима част от дискретната геометрия. Въпросите, повдигнати в тази област, са директно свързани с проблемите в IT, физиката и химията.

Ласло Тот вкарва следната теорема: " Зоната на ширина w на единичната двумерна сфера се назовава множеството от точки, които са на разстояние не повече от w / 2 от огромната окръжност (екватор) в геодезически индикатор. Ако няколко зони покриват единичната сфера, тогава тяхната обща широчина е пи ".

Математиците, с цел да потвърди теоремата, тръгнали от противоположното. Според тяхното съмнение, общата ширина на " лентите ", изцяло покриващи сферата, ще бъде по-малка от дължината на окръжността.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР