Албанците от 61 населени места трябва да определят днес местното

...
Албанците от 61 населени места трябва да определят днес местното
Коментари Харесай

Албания гласува на спорни избори, бойкотирани от опозицията

Албанците от 61 обитаеми места би трябвало да дефинират през днешния ден локалното си ръководство на избори, които са бойкотирани от опозицията, а президентът на страната ги разгласи за противозаконни, защото на тях няма действителна конкуренция.

Въпреки това министър председателят Еди Рама продължи с провеждането им, въпреки че неговата Социалистическа партия няма съперници на тях. Опозиционните партии ги съпоставят с времената на комунизма, когато компартията единствено препотвърждаваше на подобен вид гласоподаване неоспорвана си власт.

Социалистите споделят, че президентът няма законно право да анулира избори, а опозицията сама си е отговорна, тъй като била станала толкоз непопулярна, че не е събрала задоволително претенденти.

Европейските институции и Съединени американски щати приканиха в петък партиите да заобикалят принуждение, откакто последователи на опозиционната Демократическа партия бяха упрекнати, че са разгромили места за гласоподаване и са изгорили съоръжение за осъществяване на вота. Близо 50 души са задържани и полицията споделя, че търси още десетки други.

Делегацията на Европейската комисия в Тирана предизвести, че изборите може да се отразят на кандидатурата на страната за участие в Европейски Съюз. " Всеки акт на принуждение или пострекателство към принуждение са безусловно неприемливи при каквито и да е условия. Всички страни би трябвало да стартират действителен разговор колкото се може по-скоро за превъзмогване на актуалната политическа обстановка. "

Американското посолство прикани политическите водачи да отхвърлят насилието и да не се месят в правото на хората да гласоподават. ОССЕ, предвождаща интернационалната задача наблюдаващи, сподели, че опитите да бъде провалено гласуването посредством принуждение " ще спре напредъка на Албания и ще опетни репутацията ѝ в чужбина ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР