Албанците гласуват за кметове и общински съвети на фона на

...
Албанците гласуват за кметове и общински съвети на фона на
Коментари Харесай

Албания провежда местни избори на фона на политически сътресения

Албанците гласоподават за кметове и общински препоръки на фона на под напрежение политически спор с опозицията , която бойкотира локалните избори , оповестява АП.

Докато ръководеното от социалистите държавно управление упорства за провеждането на изборите, опозицията желае да спре провеждането на изборите. Опозицията , водена от дясноцентристката Демократическа партия, упреква държавното управление в корупция и съгласуваност с проведената престъпност, и упорства за нови национални избори .

Албанският президент Илир Мета симпатизира на опозицията и съобщи, че гласуването е анулирано , само че държавното управление на премиера Еди Рама отхвърли да съблюдава това решение .

Вотът е за локална власт, която ще ръководят 61 области в цялата страна идващите четири години .

Вчера, водачът на Демократическата партия Лулзим Баша прикани албанците да бойкотират изборите и съобщи, че ще проведат ненасилствени митинги. Полицията заяви, че на митингите не са позволени в деня за гласоподаване.

Рама гласоподава в Сърел, село покрай Тирана, където живее.
 Албанският президент с нова дата на изборите, министър председателят упорства да се проведат в неделя
Албанският президент с нова дата на изборите, министър председателят упорства да се проведат в неделя

Това задълбочава още повече спора сред управляващите в страната

" Този ден удостоверява, че никой не може да играе с хората ... и който се осмелява да вземе суверенитет от хората , не намира различен край, с изключение на неуспех и позор ", изяснява Рама пред публицисти.

Опозицията организира антиправителствени митинги от средата на февруари , когато се отхвърлиха да влизат в Народното събрание. Те настояват, че политическата рецесия ще бъде решена, когато Рама подаде оставка .

Управляващите социалисти са единствените претенденти в 35 от 61 окръга , като някои от тях са по-малки леви и дясноцентристки партии.

Хиляди служители на реда охраняваха изборните секции в неделя. Службата за демократични институции и човешки права към Организацията за сигурност и съдействие в Европа съобщи, че изпраща 174 наблюдаващи на изборите , които ще дадат своите предварителни изводи в понеделник.

Одри Глоувър, началник на интернационалната мониторингова задача, установи, че обстановката в изборна секция в Тирана " не благоприятства наблюдението ".

Провеждането на свободни и почтени избори се смята за основно за започването на договаряния за участие в Европейски Съюз за дребната страна от Западните Балкани, която към този момент е член на НАТО.

Гласуването завършва довечера, предварителните резултати от изборите не се чакат до понеделник.

Централната изборна комисия, институцията, която организира изборите, съобщи, че изборната интензивност в 11 часа е към 12% .
 Премиерът на Албания атакува опозицията, подривала възможностите за влизане в Европейски Съюз
Премиерът на Албания атакува опозицията, подривала възможностите за влизане в Европейски Съюз

След като Европейски Съюз отсрочи за октомври решението си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР