Албанското правителство одобри днес първото споразумение за свободна търговия със

...
Албанското правителство одобри днес първото споразумение за свободна търговия със
Коментари Харесай

Албания одобри споразумение за свободна търговия със Сърбия и РСМ

Албанското държавно управление утвърди през днешния ден първото съглашение за свободна търговия със Сърбия и Северна Македония, оповестява БГНЕС.

Министъра на финансите и стопанската система Делина Ибрахимай означи, че съглашението е част от самодейността „ Отворени Балкани “:

„ Одобрихме два нови плана за съдействие за експорт и импорт на Балканите, свързани с самодейността „ Отворени Балкани “. Това е обвързвано с улеснение на търговията, както подсказва името му. Меморандумът идва в поддръжка на организации, работещи в Албания и търгуващи в районен съд Македония и Сърбия “.

След държавното съвещание Ибрахимай съобщи, че на интернационалните пазари ще бъде издадена еврооблигация за обезпечаване на ликвидност, само че не уточни размера на заема, като се изключи че ще бъде с по-нисък лихвен %:

„ През годините създадохме по-стабилна и сигурна пазарна стопанска система. Готови сме да излезем на пазара в края на октомври. Убедени сме, че изискванията са удобни за излизането тази година на заем посредством еврооблигации, който да се употребява за бюджетна поддръжка “, сподели министърът.

По-рано беше оповестено, че албанското държавно управление се готви да издаде еврооблигации на интернационалния пазар при започване на 2022 година в размер на 500 млн. евро, само че съгласно Ибрахимай сумата ще бъде по-висока.

Това ще бъде петият път, когато страната се появява на на интернационалните финансови пазари.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР