Албански мафиоти, опитващи се да сложат ръка върху контрабандните канали

...
Албански мафиоти, опитващи се да сложат ръка върху контрабандните канали
Коментари Харесай

Кой стои зад убийството на Иван Тодоров-Доктора?

Албански мафиоти, опитващи се да сложат ръка върху контрабандните канали на Иван Тодоров-Доктора, подреждат показния му разстрел с 13 патрона преди 13 години. Това гласи една от работните версии за мократа поръчка, напомнят криминалисти. Иван Тодоров е премахнат измежду бял ден на ул. " Червена стена " в столичния кв. " Лозенец " на 22 февруари 2006 година Доктора и водачът му Васил Михайлов пътуват с черен джип " Порше Кайен ", когато върху тях се изсипва дъжд от патрони. Тодоров е погубен на място, Михайлов е откаран в тежко положение във Военна болница.

Убийството се разиграва пред погледа на няколко очевидци, най-вече служащи от намиращ се наоколо строителен обект. Според показанията им двама съмнителни мъже се навъртат край мястото на покушението. Чува се пукотевица и странните видове отпрашват с бяло ауди в посока кв. " Драгалевци ". Наемниците съумяват да изпълнят сполучливо поръчката макар засилените ограничения за сигурност поради визитата на турския президент Мехмет Сезер.

Множество са версиите, по които криминалисти проверяват изтезанието на Иван Тодоров-Доктора, само че нито една не е изрично потвърдена и казусът попада в графата " студени досиета " паралелно до десетки други поръчкови убийства. Разследващи подозират, че зад покушението на Доктора стоят албански мафиоти, които пробват да си присвоят контрабандните канали, които съгласно оперативна информация на ченгета са под контрола на Иван Тодоров.

По случая е разработвана и хипотезата, че братята Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргин, са уредници на изтезанието. Те са арестувани по обвиняване, че са организирали разстрела на Доктора, някогашния външен и зам.-вътрешен министър Любен Гоцев и предприемача Никола Дамянов. На 14 юни 2010 година Софийският градски съд ги оправдава изцяло.

Трета от версиите за разстрела гласи, че Доктора е премахнат, тъй като отхвърля контрабандните му канали за цигари да бъдат употребявани за трафик на опиати.

За поръчители на мократа поръчка са проверявани и близки на Иван Тодоров. Сред разработваните имена е фамозният гръцки контрабандист Йоргос Артемидас, с който Доктора постоянно си партнира, сочат оперативни данни.

Гъркът постоянно идва в Сандански, Петрич и Свиленград. Първоначално Йоргос бил сътрудник на убития през 2003 година Филип Найденов-Фатик, написа " България Днес ". Твърди се, че през 90-те години той осигурявал каналите му за трафик на амфетамини. По това време Тодоров също е непосредствен на Найденов и в действителност Фатик го среща с Йоргос. Гъркът става един от най-близките сътрудници на Тодоров.

С негова помощ бил обезпечен пътят на цигарите към Западна Европа. В един миг обаче Йоргос стартира да работи с албанците и връзките му с Доктора се скапват, даже са в открит спор. По това време ченгета стартират разработка " Приятели " и в нея се наблюдават връзките сред Доктора, Константин Димитров- Самоковеца и Йоргос Артемидас.

Изтекли данни от оперативната разработка " Приятели " взривяват страната. Разкрити са трима офицери от бранш " Стокова контрабанда " в НСБОП, засечени да водят над 130 диалога и да си уговарят срещи на четири очи със Самоковеца. След скандалните разкрития секторът е разформирован, а виновните напущат системата на Министерство на вътрешните работи.

Пета версия на криминалистите, проверяващи покушението, е обвързвана с изказванията, че Иван Тодоров-Доктора е бил от лейтенантите в схемата на контрабандните канали на цигари, основани още от Държавна сигурност и следени от нейни офицери и след 1989 година Твърди се, че в ръцете му е оставала в действителност дребна част от голямата облага, генерирана от тях. Големите пари стигали до " генералите " в незаконната скица над него - политици, съдии и някои висши служители. Затова и евентуалната причина за убийството на Доктора била нуждата тази връзка да бъде прекратена, с цел да не бъдат разкрити имената на хората, получавали парите от контрабандните канали.

В подземния свят настойчиво се приказва, че Иван Тодоров-Доктора дава показания за връзките на мафията от началото на прехода с политици пред прокурор, само че по-късно този магистрат е заставен да унищожи записа.

Оперативна информация от службите разкрива, че съдружници на Доктора преди убийството му са доста забавни хора. Сред тях са интернационалният оръжеен търговец Виктор Бут, офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), Евелин Банев-Брендо, убитият при странни условия някогашен секретар на Министерство на вътрешните работи Георги Георгиев и други.

Три години преди изтезанието против него е осъществен бомбен атентат. Оцелява по знамение, откакто на 18 април 2003 година мерцедесът му е взривен на столичния бул. " Цариградско шосе ". Загива водачът му Йордан Пасков. При следствието е открито, че бомбата, която е задействана отдалечено, е сложена под предната дясна седалка, където всекидневно се вози Доктора. Точно в този ден обаче Тодоров взема решение самичък да кара мерджана. Това го избавя от сигурна гибел.

След гърмежа в багажника на колата са открити фотоси, поради които избухва така наречен яхтен скандал. На фрагментите са запечатани тогавашните министри на финансите и превоза - Милен Велчев и Пламен Петров, царският народен представител Мирослав Севлиевски, предприемачът Любо Минчев, Петър Петров-Амигоса и Иван Тодоров-Доктора. Техен хазаин на яхтата е предприемачът Спас Русев. След абсурда гостите обясниха, че инцидентно са попаднали там. Причина за визитата им бил кръг на Формула 1 в Монако.

Няма тапия за ветеринар

Иван Тодоров-Доктора е роден на 27 декември 1964 година в Димитровград. Прякорът му е фиктивен, защото е следвал ветеринарна медицина в Стара Загора, само че по този начин и не се дипломира. Не е осъждан. Срещу него се водят две каузи - за похищение и за пране на пари - без резултат. Сочен е за един от най-големите контрабандисти на Балканите.

Чупи върхове по гледаемост

Убийството на Иван Тодоров-Доктора чупи върхове по гледаемост. Телевизионни репортажи за изтезанието му са качени в най-големия тогава български сървър с пиратско наличие " Арена.бг " единствено три часа след покушението. Само за денонощие видеото е изтеглено 1300 пъти. За съпоставяне - концертът на рок легендите " Ролинг стоунс " на бразилския плаж " Копакабана ", качен 10 дни по-рано, е свален едвам 70 пъти. Интересът към репортажите е близо три пъти повече от средностатистическия интерес към чисто нов холивудски шлагер, пуснат в сървъра, пресмятат тогава хакери.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР