Ако в Европейския съюз се въведат електронни шофьорски книжки, пътните

...
Ако в Европейския съюз се въведат електронни шофьорски книжки, пътните
Коментари Харесай

Бившият шеф на КАТ-София каза как ще се залавят по-лесно шофьорите с фалшиви документи

Ако в Европейския съюз се вкарат електронни шофьорски книжки, пътните служители на реда ще залавят по-лесно водачите с подправени документи за правоуправление. Това изясни в ефира на  " Събуди се " някогашният началник на КАТ-София Тенчо Тенев. 

Припомняме, че Европейската комисия предложи в Европейски Съюз да бъдат въведени електронни шофьорски книжки. Предложението е обвързвано с задачите да се реализира по-добър продан на данните, свързани с сигурността на пътя и осъществените в чужбина нарушавания да не остават ненаказани.

" С единната система всеки един пътен служител на реда, сега, в който вкара персоналните ви данни, ще излиза къде сте си изкарали книжката и дали на територия на Европейски Съюз сте направили нарушаване. Такъв е случая със Семерджиев, който се оказа с подправено швейцарско удостоверение за правоуправление ", изясни Тенев.

Според статистиката на Европейска комисия през 2009 година жертвите на пътя са  37 000, а предходната година са малко над 20 000.

" Има понижение на убитите при произшествия, само че ще би трябвало да работим още. Смятам, че е възможно да няма нито един смъртен случай на пътя до 2050 година с развиването на актуалните технологии. В най-скъпите коли има сложени системи за сигурност на самия лидер. Например, в случай че заспите и се отклоните от пътното платно, кормилото ще стартира да вибрира. Това може да се вкара за всички коли ", разясни още специалистът.

По думите му е нужна смяна в законодателството. Страната ни разполага с извънредно дребен брой пътни служители на реда. " Ако страната се насити с катаджии и камери, нарушаванията ще намалеят поради санкциите " счита Тенев. И заключи, че всеобщо младежите се качват зад кормилото пияни и дрогирани.

Надя Страхилова се учи да кара кола към този момент няколко месеца и се надява скоро да вземе шофьорска брошура. " Голямо предизвикателство е, защото пешеходците към този момент не внимават въобще. Хората си карат, както си желаят. Правилата не се съблюдават ", изясни дамата.

Относно предлагането 17-годишните да имат право да получават шофьорска брошура, само че една година по-късно да карат с компаньон, автоинструкторът Стоян Стоянов съобщи следното:

" Ще бъде по-добре, тъй като младите момчета и девойки ще са готови и ще карат с различен човек ".

Стоян Стоянов утвърждава и предлагането да бъде въведено цифрово удостоверение за ръководство, с цел да се опрости признаването им сред страните в Европейския съюз.

" Предполагам, че ще бъде по-добре. Имаме водачи на по-големи категории и когато някой, който работи в Испания или в Германия, се прибере в България и желае да изкара спомагателна категория, той е длъжен да си смени свидетелството на българско ", изясни автоинструкторът.

А, дали след 2050 година няма да има жертви по пътищата, и инструктори, и бъдещи водачи, не са оптимисти.

" Законът за придвижване по пътищата не е променян от доста години. Има непотребни неща, има и неща, които би трябвало да бъдат добавени ", счита Стоян Стоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР