Ако трябва да определим най-вълнуващото арт откритие през 2019-а, то

...
Ако трябва да определим най-вълнуващото арт откритие през 2019-а, то
Коментари Харесай

Скални рисунки са арт откритието на 2019 г.

Ако би трябвало да определим най-вълнуващото арт изобретение през 2019-а, то това сигурно са скалните рисунки с облици на хора и животни в пещера в Индонезия.

Най-вероятно изображенията са на съвсем 44 000 години. Ако датирането е тъкмо, няма подозрение, че това е най-старото известно произведение на изкуството в света.

Въпросните рисунки са необятни 4,5 метра и се намират на остров Сулавеси. На тях  човекоподобни ловци преследват животни, размахвайки копия и въжета.

Според специалисти от университета Грифит в Австралия творбите са на 43 900 години. Досега за най-старата рисунка в света се популяризираше изображение на животно в пещера на остров Борнео, която е на най-малко 40 000 години. Експерти до неотдавна бяха уверени, че пещерните рисунки кардинално произлизат от Европа, само че откритията в Индонезия са на път да трансформират тази доктрина.

Досега са открити най-малко 242 пещери с рисунки единствено на остров Сулавеси, а сходни открития се вършат всяка година.

„ Това са най-ранните доказателства за другарство и за първи проблясъци на изкуство при примитивните хора на Късния палеолит “, настояват спецовете. Въпреки че нереални образни форми съществуват много по-отдавна - дребен камък с надраскани с охра кръстосани линии е датиран отпреди 73 000 години. За негови създатели се одобряват жителите на пещерата Бломбос на 300 километра източно от Кейптаун.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР